Strategisch personeelsbeleid noodzakelijk in logistiek

Trends als personeelstekort en digitalisering hebben invloed op medewerkers

23-08-2019  Een op de tien werkende Nederlanders werkt in de logistiek, van (heftruck)chauffeurs tot magazijnmedewerkers en van planners tot logistiek managers. Momenteel heeft deze omvangrijke branche te maken met vele veranderingen door trends als personeelstekorten en digitalisering. Bijna de helft van de medewerkers in de logistiek blijkt niet klaar voor de toekomst. Dit staat in het rapport ‘Baan van de toekomst’ van recruitmentbureau Hays. Er is dus werk aan de winkel!

Kennis en vaardigheden voor logistieke functies gaan de aankomende jaren veranderen door trends als data en digitalisering, robotisering en automatisering. Het is daarom belangrijk dat de vaardigheden en kennis van medewerkers actueel blijven. In het onderzoek van Hays werd aan 350 in de logistiek werkzame personen gevraagd wat hun verwachtingen voor 2030 zijn. Daaruit blijkt dat meer dan een derde van de ondervraagden (36%) vindt dat er te weinig trainingen worden aangeboden om hun kennis op peil te houden. Iets minder dan de helft van de respondenten (40%) geeft aan dat er in zijn of haar functie te weinig ruimte is voor het ontwikkelen van nieuwe technische vaardigheden. Ruim de helft (52%) geeft aan dat het niveau van hun technische kennis momenteel niet voldoende is. Hierdoor ontstaan knelpunten.

Bijscholing

Nieuwe innovaties en technologieën hebben invloed op de logistiek en de functies van de mensen die in deze branche werken, aldus Hays. Zo denkt ruim de meerderheid (64%) van de ‘logistiekelingen’ dat big data en artificial intelligence in 2030 de basis zullen vormen voor iedere logistieke beslissing. Voor bedrijven is het een uitdaging geschikt personeel met de juiste kennis en vaardigheden te vinden. Ruim 90 procent van de ondervraagden geeft aan dat continu bijscholing van essentieel belang is om hun logistieke functie te kunnen blijven vervullen.

Mens&werk in de logistiek

Om verladers meer en beter inzicht te geven in de gevolgen van de veranderende arbeidsmarkt organiseren wij op donderdag 3 oktober samen met ABN Amro het nieuwe jaarlijkse evenement Mens&werk in de logistiek. “Studies tonen aan dat het tekort aan logistiek personeel door demografische ontwikkelingen niet tijdelijk van aard is”, vertelt Sander Nieuwenhuizen, senior manager evofenedex. “Om toch aan voldoende personeel te kunnen komen, hebben onze leden hulp nodig. Ook wij voorzien dat er banen verdwijnen en veranderen. We hebben het dan niet alleen over (heftruck)chauffeurs, maar ook over logistiek managers.

"Sommige onderzoeken laten zelfs al zien dat met algoritmes en goede data de logistiek manager van deze tijd overbodig kan worden. Daarvoor in de plaats komt een logistiek manager die meer data-analist is, goed kan omgaan met software en gaat voor samenwerking binnen én buiten de keten. Strategisch personeelsbeleid wordt dan ook steeds belangrijker. Als ondernemer moet je daarom nu al goed nadenken over de toekomst. Denk aan investeren in je huidige personeel, het aantrekken van nieuwe medewerkers en het mechaniseren, automatiseren en digitaliseren van processen”, aldus Sander.

Marinke
Contact

Vragen over de arbeidsmarkt?

Marinke en de andere juristen helpen je graag verder