26-08-2016  Rijkswaterstaat onderzoekt volgende week de conditie van het beton van de sluiskolken en draaibruggen van het Lorentzsluizencomplex. De scheepvaart kan hinder ondervinden van deze inspecties.

Inspecties

Het onderzoek duurt van maandag 29 augustus tot en met vrijdag 2 september. Het Lorentzsluizencomplex is onderdeel van de Afsluitdijk en ligt bij Kornwerderzand (Friesland). De inspecties bestaan uit boringen en duikinspecties in de kolken van het schutsluiscomplex en het beton van de draaibruggen.

Conditie beton

Het onderzoek omvat inspecties van de conditie van het beton van de spui- en schutsluizen en de betonnen delen van vaste en beweegbare brugdelen. Ook de conditie van het beton  van het Stevinsluizencomplex aan de Noord-Hollandse zijde van de Afsluitdijk wordt onderzocht. Dat gebeurt gelijktijdig met het al geplande onderhoud tussen 5 september en 16 oktober.

Hinder scheepvaartverkeer

De planning ziet er als volgt uit:

  • Maandag 29 en dinsdag 30 augustus is de kleine kolk van het Lorentzsluizencomplex in de laagwaterperiode gestremd. Op maandag 29 augustus is dat van 11.15 tot 17.15 uur, op dinsdag van 12.30 tot 18.30 uur.
  • Woensdag 31 augustus is de grote kolk van 13.30 tot 19.30 uur gestremd. Beroepsvaart wordt bij voldoende aanbod enkele keren tijdens deze stemmingsperiode door de grote sluis geschut. Donderdag 1 september is er geen stremming van de sluis.
  • Vrijdag 2 september moet recreatie- en beroepsvaart ook rekening houden met mogelijke stremming. De laagwaterperiode overdag is gereserveerd voor eventuele uitloop van werkzaamheden.

Scheepvaartverkeer wordt met behulp van scheepvaartbegeleiding naar één zijde van de draaibruggen geleid op de momenten dat het beton van een draaibrug wordt onderzocht. Beroeps- en recreatievaart moeten rekening houden met een langere wachttijd.

Langere wachttijd

Tijdens de stremming bij het Lorentzcomplex is het Stevincomplex beschikbaar voor scheepvaart. De scheepvaart, zowel beroeps- als recreatievaart, moet bij het Lorentzsluizencomplex rekening houden met een langere wachttijd. De werkzaamheden zijn weersafhankelijk.