4-11-2014  De Noorse Statens Vegvesen, de Noorse versie van Rijkswaterstaat, heeft aangekondigd de komende winterperiode het inkomend vrachtverkeer extra te gaan controleren.

De controle zal zich toespitsen op de juiste banden en de aanwezigheid van voldoende sneeuwkettingen. Daarnaast zal er bij staande houding controle op de technische staat van het voertuig, lading zekeren, tachograafgegevens en cabotage plaats vinden.

Regels

Voor Noorwegen geldt voor voertuigen boven de 3500 kilogram namelijk dat op alle assen van een samenstel, uitgezonderd de sleepas. MS-banden verplicht zijn van 15 november tot en met 31 maart. Over een ruimere periode, van 15 oktober tot 1 mei, moeten alle banden  een minimale profieldiepte hebben van 5 millimeter. Dit voor zowel trekkend als getrokken voertuig.

Strenge controle

In Noorwegen is men door een aantal incidenten de afgelopen jaren overgegaan op strenge controle van naleving van deze regels. Het is raadzaam om voor vertrekken naar Noorwegen de kettingen al een keer uit te proberen. In de handleiding van oplegger of aanhangwagen staat ook vermeld om welke banden het best kettingen gelegd kunnen worden vanwege de ABS.