Strengere controles op gevaarlijke stoffen

Inspectie SZW krijgt 4,5 miljoen euro extra om toezicht te houden

18-06-2019  Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) verscherpt de controles bij bedrijven waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Dat zegt Van Ark in een interview met het AD. De Inspectie SZW krijgt 4,5 miljoen euro extra om specifiek toezicht te houden op het gebruik van gevaarlijke stoffen op de werkvloer.

Het maximale boetebedrag voor overtreders gaat omhoog van 3000 naar 4500 euro. Van Ark zegt dat de boete vooral een ‘prikkel’ moet zijn om verbeteringen af te dwingen. Al heeft ze niet veel geduld: ''Als de cijfers niet verbeteren sluit ik zeker niet uit dat er nog strengere maatregelen genomen moeten worden.” Van Ark wil het aantal dodelijke slachtoffers van blootstelling aan gevaarlijke stoffen omlaag hebben. 

Bij gevaarlijke stoffen wordt al snel gedacht aan onder meer asbest of chroom-6. ''Maar het kan ook gewoon bakkersmeel zijn'', zegt Van Ark. Mensen worden soms pas ziek na jarenlang met een stof gewerkt te hebben.

Bewustwording

Onze bedrijfsadviseur Hans Stegeman vindt het een goede zaak dat er extra aandacht is voor veiligheid op de werkvloer. “Bij het werken met gevaarlijke stoffen is het essentieel dat dit veilig en volgens de wetgeving gebeurt. Dat begint met een degelijke training en bewustwording. Weet welke stoffen je als bedrijf in huis hebt. Maak instructies begrijpelijk en laagdrempelig.”

We zijn partner van de Inspectie SZW in een campagne om de komende drie jaar werkgevers en werknemers meer bewust te maken van de gevaren van werken met gevaarlijke stoffen. In de Week van RI&E die nog tot 21 juni loopt, besteden we bovendien elke dag aandacht aan het onderwerp risico-inventarisatie en evaluatie.

Onze ledenadviseur Marjolein
Contact

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Marjolein en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder