Structureel 350 miljoen erbij voor onderhoud rijkswegen

Ernstige zorgen over gevolgen voor Nederland handelsland

11-04-2018  Er moet snel structureel extra geld worden vrijgemaakt om het rijkswegennet op orde te kunnen houden. Als het aan ons ligt komt er bovenop de 3 miljard aan extra investeringen door het kabinet nog 350 miljoen euro per jaar bij.

“We zijn helaas niet verrast”, aldus onze directeur Machiel van der Kuijl in reactie op de berichtgeving van Eenvandaag en NH Nieuws over slechte staat van onderhoud van bruggen, viaducten en tunnels in Noord-Holland.  Al langer is bekend dat er minimaal 1 miljard euro extra per jaar nodig is om de kwaliteit van onze infrastructuur op peil te houden. Het kabinet is in het regeerakkoord hier deels aan tegemoet gekomen door 3 miljard euro voor extra infrastructuur investeringen vrij te maken. Van der Kuijl: “Dat is, hoeveel het ook klinkt, niet genoeg om ook het onderhoud van rijkswegen, in Noord-Holland, maar ook de rest van Nederland op orde te houden. Daarvoor moet er structureel 350 miljoen euro per jaar extra begroot worden.”

Infrastructuur

Dit nieuwe onderzoek naar de staat van de rijksweginfra in Noord-Holland onderschrijft onze angst dat er veel meer zwakke plekken in onze infrastructuur zitten en er dus veel meer plotselinge afsluitingen dreigen. Het is dan ook tijd dat we stoppen met alleen te stellen dat onze infrastructuur tot de beste van de wereld behoort en dat we beginnen met ons afvragen of dat over 5 a 10 jaar nog steeds zo is als we op dit investeringsniveau blijven. Volgens Van der Kuijl schaadt het gebrek aan onderhoud de concurrentiepositie van Nederland. “Veel van onze centjes verdienen we met handel, en daarvoor hebben we goede infrastructuur nodig. Als je die infrastructuur niet onderhoudt, hoe is het dan gesteld met ons verdienvermogen overmorgen of over een aantal jaren? Daar maak ik me ook ernstige zorgen over.”

Veel geld

Duidelijk is dat voor onze veiligheid, de economie en het milieu en dus voor ons welzijn het hoog tijd wordt dat we met elkaar weer gaan inzien dat een goede infrastructuur hebben en houden gewoon geld kost. Veel geld kost. Het is aan de politiek om die breed gevoelde noodzaak om extra te investeren om te zetten in daden.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder