11 juli 2011

Samenwerking bedrijfsleven en hogescholen bij Topcoaches voor Toptalent succesvol

Frank Roodenrijs, student Logistiek en Economie bij Windesheim en deelnemer aan het EVO-opleidingsprogramma Topcoaches voor Toptalent, heeft met zijn afstudeeronderzoek bij Scania een gecompliceerd logistiek proces beter inzichtelijk gemaakt. Het gaat hier om het spuitwerk van onderdelen aan de onderkant van een vrachtautocabine. Frank heeft een voorstel gedaan om een schakel uit het proces te elimineren; dat bespaart Scania jaarlijks veel tijd en geld. Vandaag kreeg Frank zijn diploma met speciale vermelding en heeft Scania hem een baan aangeboden om het voorstel te implementeren. Windesheim en EVO zien Franks succes als bewijs van een succesvolle samenwerking tussen de hogeschool, de logistieke belangenbehartiger en grote bedrijven zoals Scania.

Topcoach Henk Koelewijn, manager Production- and Material Planning bij Scania, is zeer te spreken over het werken met het toptalent: ‘In eerste instantie betreft het de normale begeleiding van een stagiair, maar het bijzondere is dat deze student zo supergemotiveerd was. En gedurende zijn stage zag ik hem echt beter worden. Door het traject kreeg deze stage meer inhoud. Scania heeft veel baat gehad bij de komst van de Windesheimstudent. De toegevoegde waarde voor Scania is dat Frank ons veel meer inzicht heeft kunnen bieden in een ingewikkeld logistiek proces en in hoe we het kunnen oplossen’.

De samenwerking tussen Frank en zijn coach verliep goed. ‘Ik heb veel van hem kunnen leren. Door hem ben ik echt gaan groeien, daarnaast heb ik ook veel gehad aan het Topcoaches-programma. Ik wist daardoor heel goed wie ik was en wat het beste bij mij zou passen. Bij Scania afstuderen is precies wat ik wilde en dat ik er mag blijven om mijn voorstel uit te voeren, is natuurlijk helemaal geweldig’, vertelt Frank enthousiast.

Het unieke aan het programma van Topcoaches voor Toptalent (TvT) van EVO is dat een student wordt begeleid door een coach van een groot bedrijf. De student volgt eerst een aanmeldingprocedure waar verschillende testen aan ten grondslag liggen. Op basis van deze resultaten wordt een student geselecteerd voor het Topcoaches-programma. Vervolgens krijgt hij allerlei trainingen en wordt het meest geschikte bedrijf en de best passende coach voor de student gezocht. ’De lat ligt hier hoog. We hanteren dezelfde selectievoorwaarden en procedure als bij onze eigen medewerkers,’ stelt Sybrand Meersschaert, beleidsadviseur bij EVO en oud TvT student.

Al geruime tijd levert Windesheim en in het bijzonder de opleiding Logistiek en Economie, een bijdrage aan het Topcoaches-programma. Dit gebeurt in samenwerking met EVO. ‘Elk jaar leveren we wel drie á vier studenten van hoog niveau. Deze bijdrage is vrij constant. Dit jaar maakt het extra bijzonder, omdat Frank aan de slag kon bij Scania, één van de grootste bedrijven uit onze regio’, aldus Peter Maas Geesteranus, docent en coördinator Logistiek en Economie.

Windesheim, Scania en het EVO-programma Topcoaches voor Toptalent leveren door hun inspanningen een wezenlijke bijdrage aan de invulling van de speerpunt ‘logistiek’ van de gemeente Zwolle. Voor de toekomst kan een dergelijke samenwerking weer profijt opleveren voor andere bedrijven in de regio van Zwolle en omstreken.