Subsidie Euro 6 : afspraak is afspraak12-03-2012  Op kamervragen van de VVD heeft staatssecretaris Atsma van Milieu en Infrastructuur geantwoord dat hij de subsidieregeling voor Euro 6 uitstelt. Hij hield zelfs de mogelijkheid open de regeling geheel of gedeeltelijk af te schaffen en het geld dat daarmee vrijkomt te gebruiken voor andere maatregelen die de luchtkwaliteit rond de steden verbeteren.

Spoedoverleg

EVO en TLN hebben zich heftig verzet tegen de opstelling van staatssecretaris Atsma. Zij hebben binnenkort een spoedoverleg met de bewindspersoon. Inzet van het gesprek is dat uitstel of afstel een gepasseerd station is. De laatste jaren is zorgvuldig met het ministerie gewerkt aan de subsidieregeling. Bedrijven hebben bij hun investeringen al rekening gehouden met de Euro-6-subsidieregeling.

Dieselakkoord

De afspraak voor een subsidieregeling voor Euro-6-vrachtauto’s staat zwart op wit in het Dieselakkoord dat de sector in 2008 met het vorige kabinet heeft gesloten. Daarnaast staat in de Rijksbegroting 2012 dat in januari 2012 de stimulering van start gaat voor de inbedrijfstelling van vrachtauto’s en bussen met Euro-6-motoren. Doel van de afspraak: in 2012 tweeduizend toegelaten voertuigen in Nederland. 

EVO en TLN hopen dat de staatssecretaris op korte termijn besluit om de subsidieregeling toch te publiceren.