15-11-2016  EVO helpt bedrijven gebruik te maken van subsidies om de bedrijfsvoering te verbeteren. Die subsidies zijn er immers niet voor niets. Subsidies voor werknemers en werkgevers om de spits te vermijden, om kennis in te kopen om de logistiek binnen het bedrijf te verbeteren of om het transport over de weg naar het zeekanaal te verhuizen. De overheid betaalt graag mee. EVO kan bedrijven helpen om gebruik te maken van deze mogelijkheden.

Beren op de weg

Eén van de overheidsprogramma’s die deze subsidies aanbiedt is het ‘Beter Benutten’- programma. Hiermee wil de overheid in nauwe samenwerking innovatieve maatregelen subsidiëren om de bereikbaarheid in de drukste regio’s te verbeteren. Emile van Rijn is als Projectmanager Logistiek bij EVO nauw betrokken bij de diverse subsidieprojecten van de overheid. “Veel bedrijven nemen snel genoegen met hoe de logistieke processen binnen het bedrijf er nu aan toe gaan. De spits wordt gezien als onvermijdelijk of men ziet beren op de weg om  de huidige werkwijze aan te passen. Of het geld speelt een rol, of simpelweg een gebrek aan kennis van de mogelijkheden die er zijn. Wij willen de koudwatervrees bij bedrijven weghalen om hen zo juist wel die stap te laten nemen”, verduidelijkt van Rijn.

Ondoorzichtig

Hij erkent dat het in subsidieland soms een kwestie is van de bomen en het bos. “Het woud aan subsidies is in Nederland ondoorzichtig. De landelijke overheid bepaalt het beleid dat vervolgens weer door regionale overheden en organisaties wordt doorgevoerd. EVO helpt bedrijven kosteloos, de weg te wijzen in de mogelijkheden”, besluit van Rijn.

Praktijk

Tot voor kort verzamelden alle monteurs van loodgieters-, installatie- en daktechniekbedrijf PH Frauenfelder zich met hun bestelbussen vroeg in de ochtend bij de hoofdvestiging van hun bedrijf aan de Oude Haagweg in Den Haag, om vervolgens allemaal weer uit te vliegen naar hun eerste klus. Dat kan efficiënter, dachten medewerkers John van den Assem en Erwin van Leeuwen. Daarbij kregen ze ondersteuning van het project Bereikbaar Haaglanden, dat weer onderdeel uitmaakt van het landelijke programma Beter Benutten, dat slim reizen en slim werken moet bevorderen.

Lees het artikel 'Minder busjes in de spits'

Meer informatie

Diverse EVO-leden hebben inmiddels de subsidiehandschoen opgepakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de optimalisatie van de ritplanning, nachtdistributie of bundeling van vracht. De hoogte van de subsidie verschilt per regio. In Rotterdam varieert deze bijvoorbeeld van twee- tot vierduizend euro. Bedrijven die ook plannen hebben, kunnen contact zoeken met Emile van Rijn, projectmanager logistiek bij EVO, telefoon 079 346 73 46, e-mail e.van.rijn@evo.nl.

Het Beter Benutten programma