Subsidie voor MKB bij voorbereiding (harde) brexit

Brexit komt steeds dichterbij

03-10-2018  Het is nog steeds niet uitgesloten dat er eind maart volgend jaar een harde brexit komt. Een harde brexit of niet, voor mkb-bedrijven én overheidsinstellingen zal het afscheid van het Verenigd Koninkrijk zowel administratief als logistiek een stevige extra werklast met zich meebrengen. Gelukkig zijn er subsidies beschikbaar om mkb-ers te helpen bij hun voorbereiding en fondsen beschikbaar om extra overheidspersoneel te werven. Maar of iedereen in maart klaar is met de juiste voorbereidingen blijft onzeker.

Overheid

Uit antwoorden op Kamervragen van het CDA en de PvdA is duidelijk geworden dat zowel de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) als de Douane ook op 30 maart 2019 niet op volledige sterkte zijn om alle gevolgen van een no deal brexit op te vangen. Door de krapte op de arbeidsmarkt en de noodzaak van gedegen opleiding van nieuw personeel is het lastig het voorbereidingsproces te versnellen. Naar verwachting zal de NVWA bij een harde brexit in elk geval een tijdelijk tekort hebben van vijftig toezichthoudende dierenartsen voor exportcertificering. Bij de Douane zullen eind maart 2019 zo’n 300 van de 928 extra benodigde douaniers aan het werk zijn.

Bedrijven

Of het nu een cliff-edge scenario wordt op 29 maart 2019 of een brexit–deal met een overgangsperiode tot eind 2020, voor de inkomende en uitgaande goederenstromen gaan er hoe dan ook zaken veranderen. Het VK verlaat de interne markt. Het is daarom van belang dat, naast de overheid, ook Nederlandse ondernemers zich tijdig voorbereiden op alle mogelijke scenario’s. Daarbij is het goed te kijken naar douanezaken, salescontracten, brexit-proof Incoterms en de mogelijke impact van oorsprongsregels op in- en verkoopprijzen van producten. Hier zijn ook veel bedrijven nog niet mee aan de slag.

Advies

evofenedex staat klaar om ondernemers hierbij te helpen met kennis, training en advies. Voor bedrijven in het mkb bestaat de mogelijkheid om een deel van de voorbereidingskosten vergoed te krijgen door middel van een subsidie. Ook kunnen wij ondersteuning bieden bij de besluitvorming over het al dan niet uitbesteden van douanezaken en bieden we trainingen aan voor export in eigen beheer. Ten slotte zijn onze adviseurs graag bereid om langs te komen om te sparren over de specifieke situatie van een bedrijf. Kortom, laat ons weten waarmee we je van dienst kunnen zijn om ervoor te zorgen dat je op 29 maart klaar bent voor een nieuwe handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk.

Voor bedrijven in het mkb bestaat de mogelijkheid om een deel van de voorbereidingskosten vergoed te krijgen door middel van een subsidie. Ook kunnen wij ondersteuning bieden bij de besluitvorming over het al dan niet uitbesteden van douanezaken en bieden we trainingen aan voor export in eigen beheer. Ten slotte zijn onze ledenadviseurs graag bereid om langs te komen om te sparren over de specifieke situatie van een lid-bedrijf.

Kortom, laat ons weten waarmee we je als lid van dienst kunnen zijn om ervoor te zorgen dat je op 29 maart klaar bent voor een nieuwe handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk.

Anneke
Contact

Vragen over de brexit?

Anneke helpt je graag verder