11-05-2012  Gezond Transport, EVO en Consument en Veiligheid organiseerden onlangs een spetterende en veilige Roadshow bij Monsanto in Enkhuizen. De medewerkers van Monsanto Vegetable Seeds Enkhuizen zijn echte heftruckhelden geworden.

Veiligheid

Bij het zaadveredelingsbedrijf Monsanto Vegetable Seeds staat veiligheid hoog op de agenda. Om de medewerkers bewust te maken van de risico’s die het heftruckgebruik met zich meebrengt, werd onlangs op het terrein van Monsanto Enkhuizen de ‘Heftruckhelden Roadshow’ georganiseerd door Gezond Transport, EVO en met medewerking van Consument en Veiligheid.

‘Bijna-ongevallen’

Monsanto registreert ook alle ‘bijna-ongevallen’ en het was opvallend dat er op de vestiging in Enkhuizen bij veel  gevallen een heftruck betrokken was. Een goede reden voor Monsanto om het bedrijf in te schrijven voor de ‘Heftruckhelden Roadshow’.

Ervaren

Ruim honderd medewerkers van het bedrijf deden mee  aan de drie workshops van de roadshow. Medewerkers die tijdens hun dagelijkse werkzaamheden nooit op een heftruck rijden, konden zelf ervaren hoe het is om een heftruck te besturen. Bij de andere workshops werd er aandacht besteed aan de feiten en cijfers van heftruckongevallen en konden de deelnemers volop discussiëren over mogelijke veranderingen om de risico’s te verkleinen.

Voetgangers

‘Wij besteden al veel aandacht aan heftruckveiligheid, maar hierbij richten we ons eigenlijk altijd op de chauffeur, terwijl de voetganger ook een belangrijke rol heeft’, legt site manager Cees Deen uit. ‘Het interessante van deze workshops is, dat zowel het management, de heftruckchauffeurs en de voetgangers met elkaar in discussie gaan over heftruckveiligheid. Ze bekijken het eens vanuit de ogen van de ander en kijken met elkaar wat er beter kan.’

Samen werken

Ook naastgelegen bloembollenbedrijf Jan de Wit & zonen was uitgenodigd. De risico’s zijn ook aanwezig bij kleine bedrijven maar vaak hebben zij de middelen er niet voor om iets dergelijks te organiseren. Op deze manier konden de krachten worden gebundeld om de veiligheid bij het heftruckgebruik te vergroten.