22-12-2014  Het T-rijbewijs wordt op 1 juli definitief ingevoerd voor bestuurders van landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid, zoals laadschoppen, graafmachines en gemodificeerde vrachtauto’s en in enkele gevallen ook heftrucks. Er gebeuren relatief veel ongelukken met deze voertuigen en het T-rijbewijs moet de verkeersveiligheid beter waarborgen.

Uitzonderingen

Er zijn twee uitzonderingen voor de T-rijbewijsverplichting:

  1. Voor het besturen van landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid die, niet breder zijn dan 130 centimeter - inclusief een verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorzijde van de machine - en die worden gebruikt voor maaien, vegen, sneeuwruimen, gladheid en onkruid bestrijden. Ze mogen geen trekinstallatie hebben noch een voorziening voor een getrokken verwisselbare machine.
  2. Voor het besturen van heftrucks die niet breder zijn dan 130 centimeter zonder aanhangwagen of verwisselbare, getrokken machine, die uitsluitend worden gebruikt voor laad- en loswerkzaamheden in de onmiddellijke nabijheid van een fabriekshal of magazijn. De in de arbowet geregelde scholingsplicht voor bestuurders van heftrucks blijft gewoon bestaan.

Trekkercertificaat

Iedereen die in het bezit is van een trekkercertificaat maar geen B-rijbewijs heeft, krijgt de gelegenheid om tot 1 jaar na de invoering (dus tot 1 juli 2016) zijn certificaat om te wisselen voor een T-rijbewijs. Vanaf 1 juli 2016 is het trekkercertificaat niet meer geldig.

B-rijbewijs

Wie het B-rijbewijs vóór 1 juli 2015 heeft gehaald, mag in de periode van 1 juli 2015 tot de datum dat het rijbewijs moet worden verlengd, landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid besturen. Bij de eerstvolgende verlenging of vervanging ná 1 juli 2015, wordt de T-bevoegdheid automatisch toegevoegd. Na de overgangsperiode (1 juli 2015 tot 1 juli 2025) mag een bestuurder alleen nog met een landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid rijden als hij of zij een T-rijbewijs heeft.

Wie voor 1 juli 2015 een B-rijbewijs heeft gehaald en graag de T-bevoegdheid op zijn rijbewijs toegevoegd wil hebben, dan kan dat. Het is echter niet noodzakelijk, tenzij in het buitenland wordt gereden met een landbouw- of bosbouwtrekker of motorrijtuig met beperkte snelheid. De kosten voor de omwisseling zijn wel voor eigen rekening.

C-rijbewijs

Wie na 1 juli 2015 het C-rijbewijs haalt, krijgt op dit rijbewijs automatisch de T-rijbevoegdheid bijgeschreven. Chauffeurs die al een C-rijbewijs hebben, hoeven niets te doen; zij mogen in de overgangsperiode (1 juli 2015 tot 1 juli 2025) ook rijden met landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid zonder dat de T-rijbevoegdheid is bijgeschreven. Bij de eerstvolgende verlenging van hun C-rijbewijs na 1 juli 2015, wordt de T-bevoegdheid automatisch bijgeschreven.

Meer informatie

Ondernemers die vragen hebben over dit onderwerp, kunnen contact opnemen met EVO-Ledenservice, telefoon 079 3467 346, e-mail ledenservice@evo.nl.