Tachograafkaart slechts negen euro goedkoper

Prijs Nederlandse kaart ligt nog steeds ver boven Europees gemiddelde

18-12-2019  TLN, evofenedex, KNV, BOVAG en RAI zijn zeer teleurgesteld over de geringe verlaging van de prijs van de tachograafkaart. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft niets gedaan met de oproep van de betrokken organisaties tot een drastische verlaging. De minister maakte gisteren bekend dat het tarief voor de tachograafkaart per 2020 omlaaggaat van 101 naar 92 euro.

Beschamend, vinden de gezamenlijke organisaties. De prijs van de Nederlandse kaart ligt nog steeds ver boven het gemiddelde van 59 euro en staat op de derde plaats als duurste van Europa.

Vraagtekens bij kostprijs

Afgelopen zomer stelden TLN, evofenedex, KNV, BOVAG en RAI op basis van een eigen onderzoek al vast dat de prijs voor deze kaarten in Nederland tot wel 70 procent hoger ligt dan het Europees gemiddelde. De minister noemt de nieuwe prijs van 92 euro kostendekkend. De ondernemersorganisaties blijven vraagtekens zetten bij de gehanteerde kostprijs, waarvoor Kiwa de kaart zegt te kunnen produceren.

Kostenopbouw

Het ministerie zal nog in gesprek gaan met de branches over het nieuwe tariefstelsel. Vraagpunt voor de branches zal daarbij zijn hoe de kostprijs voor de tachograafkaart tot stand is gekomen. Het is onvoorstelbaar dat het, gezien de gemiddelde prijs in Europa, niet goedkoper kan. Daarbij kan het bovendien niet zo zijn dat de branche opdraait voor de fouten die Kiwa eerder dit jaar maakte met de niet-tijdige levering van de Nederlandse tachograafkaarten.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder