31-05-2017  De vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu van de Tweede Kamer heeft een petitie van evofenedex in ontvangst genomen tegen de verplichte tachograaf in bestelauto’s. De petitie, die door 1500 evofenedex-ondernemers is ondertekend, werd overhandigd aan commissievoorzitter Stientje van Veldhoven (D66).

Europese Commissie

De overhandiging was goed getimed, want nog deze week komen in Brussel de vervoersplannen van de Europese Commissie vrij. Een aantal groepen in het Europees Parlement grijpt die gelegenheid aan om de tachograaf verplicht te stellen in bestelauto’s en ondernemers zo te dwingen om hun rij- en rusttijden bij te houden.

Absurd plan

In de ogen van evofenedex is dat een absurd plan. “Ruim de helft van de bestelauto’s wordt gebruikt door bakkers, loodgieters of elektriciens. Een verplichte tachograaf is zinloos en kost de ondernemers niet alleen geld, maar ook kostbare tijd”, hield Joost Sitskoorn, adjunct-directeur van evofenedex, de Kamercommissie voor.

Delegatie

Sitskoorn overhandigde de petitie met de handtekeningen op passende wijze, verpakt in een schaalmodel van de oer-bestelauto, de Volkswagen Transporter T1. Commissievoorzitter Van Veldhoven zei het initiatief van evofenedex zeer te waarderen en zegde toe de kwestie in de commissie aan de orde te stellen. Na de overhandiging werd er door de aanwezige evofenedex-delegatie nog even nagepraat met de diverse Kamerleden. Naast Stientje van Veldhoven waren dat Roelof Bisschop (SGP), Barbara Visser (VVD), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks), Corrie van Brenk (50Plus), Attje Kuiken (PvdA), Roy van Aalst (PVV), Cem Lacin (SP) en Rob Jetten (D66).