10-05-2016  De tankpasmarkt heeft veel aanbod. Dat maakt het lastig om het overzicht te behouden. EVO biedt een aantal richtlijnen om de keuze te vergemakkelijken.

Don’t : staar je niet blind op ‘overal tanken’

Universele tankkaarten (zoals de MKB-brandstofpas en Travelcard) bieden de mogelijkheid om vrijwel overal te kunnen tanken. Overal tanken is echter vooral een gemak en zeker geen noodzaak. Mensen rijden veelal vaste routes en op een afstand van honderd kilometer komt men binnen Nederland als snel vijf verschillende aanbieders tegen. Medewerkers raken snel gewend aan een nieuwe routine indien er gekozen wordt voor één merkgebonden tankstation, zoals BP of Texaco.

Don’t: ga er niet vanuit dat de prijs aan de pomp ook de prijs is die wordt betaald

Want dat is niet altijd het geval. Er zijn zelfs geluiden in de markt dat sommige tankpas-exploitanten een hogere prijs rekenen dan dat er aan de pomp wordt weergegeven. Het is aan te bevelen dit te controleren voordat er wordt overgegaan tot gebruik/aanschaf van de pas.

Do: krijg altijd korting op brandstof

Merkgebonden passen zoals die van BP, Total en dergelijke bieden in de meeste gevallen nog een aanvullende korting op de prijs aan de pomp. Universele tankpassen bieden dit veelal niet. Zo betaal je ook de laagste prijs langs de snelweg, waar de prijs meestal 10 cent hoger ligt dan aan de rand van de stad.

Do: denk na over de aanvullende dienstverlening die je nodig hebt

Wil je  in het buitenland kunnen tanken? Wil je een eenvoudige teruggave aanvragen van de BTW? Wil je instellen wat de dagelijkse limiet is die jouw medewerkers kunnen tanken? Hoe belangrijk is het om parkeerkosten er mee te betalen? Vrijwel alle tankkaarten bieden ondersteunende web-services aan waarbij er een heel scala aan mogelijkheden is. Inventariseer voorafgaand wat je nodig hebt. Fraude met tankpassen is bijvoorbeeld een veelvoorkomend fenomeen, daarom is het aan te raden om met partijen in zee te gaan die hiervoor voldoende maatregelen nemen en middelen hebben om dit te voorkomen.

Do: inventariseer alle kosten die bij het gebruik van een tankpas komen

Tankkaarten hebben naast de kosten van de brandstof ook maandelijkse paskosten en mogelijke borgstellingskosten. De paskosten van een tankkaart variëren tussen de 7 euro en de 75 cent per maand. De borgstellingskosten kunnen in sommige gevallen oplopen naar meer dan 250 euro per pas. Wanneer een bedrijf dan achttien passen nodig heeft, komt er meteen een flinke kostenpost van rond de achthonderd euro per jaar bij. In vergelijking met de goedkoopste aanbieder scheelt dit meteen al 638 euro. Maar ook zijn er vaak aanvullende transactiekosten zoals bij tanken in het buitenland, papieren facturen, tolkosten etc.

Voor ZZP-ers, MKB-ers en multinationals heeft EVO voor haar leden de EVO Brandstofpas in samenwerking met BP ontwikkeld. Onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat EVO momenteel de hoogste korting in de markt heeft met lage paskosten.

Meer informatie over goedkoop tanken