03-05-2016  De EU en de VS onderhandelen sinds 2013 over een handelsakkoord, het TransAtlantisch Trade and Investment Partnership, of kortweg TTIP. Het akkoord is volgens EVO en Fenedex goed voor de Nederlandse economie: een half procent extra groei en duizenden banen. Zij hebben zich altijd voorstander verklaard van TTIP. Verlaging van invoerrechten en het vereenvoudigen van grensprocedures zijn speerpunten van de beide organisaties.

Kritiek

Er is echter ook kritiek; het akkoord zou de Europese standaarden aantasten. Product- en voedselveiligheid zouden daardoor in gevaar komen.

Logisch

Gisteren verspreide Greenpeace de onderhandelingsteksten. Dit zijn de teksten van de twaalfde onderhandelingsronde. Dat er verschillen zijn tussen de EU en de VS is volkomen logisch, er wordt immers nog onderhandeld over het verdrag. Vorige week is de dertiende onderhandelingsronde afgesloten.

Bescherming

Uit de uitgelekte teksten blijkt dat de voorstellen van de EU inzetten op bescherming van Europese standaarden op kwaliteit, duurzaamheid en arbeid. Dat is ook de inzet van de Europese Commissie en het Nederlandse kabinet. Pas bij de publicatie van de definitieve stukken kan een oordeel worden gevormd of de onderhandelaars hier voldoende in zijn geslaagd, stellen EVO en Fenedex.

Strategische betekenis

Naast een krachtige impuls voor de economie is TTIP ook van strategische betekenis: op deze manier kan het Atlantisch-Europese werelddeel zich beter beschermen tegen het snel opkomende Azië.