06-02-2017  Bijna honderd Amerikaanse technologiebedrijven hebben zich gevoegd in de rechtszaak over het inreisverbod voor burgers uit zeven islamitische landen. Onder de bedrijven zijn bekende namen als Apple, Microsoft, Google, Uber, Airbnb, eBay en Mozilla.

De 97 ondernemingen lieten zich maandag registreren. Zij voeren aan dat het door Donald Trump uitgevaardigde inreisverbod hun belangen schaadt omdat het moeilijker wordt personeel binnen te halen, meldt de omroep CBS.

Rechter

Een rechter in Seattle bepaalde vrijdag dat de inreisbeperking voor de VS direct moet worden opgeheven. De zaak was aangespannen door de staat Washington en kreeg later bijval van Minnesota. Het inreisverbod voor burgers uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië en Syrië was uitgevaardigd met een presidentieel decreet. Een Amerikaans federaal hof wees dit weekeinde het verzoek af van het Amerikaanse ministerie van Justitie om het omstreden inreisverbod te handhaven.

Nederlandse bedrijven

VNO-NCW en MKB-Nederland delen de zorgen van velen over het inreisverbod dat president Trump van de VS heeft afgekondigd. Terrorisme moet gericht en intensief worden bestreden, maar niet door mensen uit bepaalde landen of met een bepaald geloof de toegang tot een land te ontzeggen, aldus de ondernemingsorganisaties. Zij steunen de inzet van het Nederlandse kabinet en houden de vinger aan de pols waar het gaat om mogelijke consequenties voor Nederlandse bedrijven.