evofenedex roept rederijen in containervaart op actieplan op te stellen

Leestijd: 2 minuten

10-12-2020  Het tekort aan containerschepen in de vaart en daarmee ook aan containers in Europa is onhoudbaar geworden, aldus evofenedex. De organisatie roept rederijen in de containerlijnvaart op om per direct meer schepen in de vaart te brengen. Op deze wijze kunnen lege containers worden geherpositioneerd, congestie in havengebieden worden verlicht en onveilige situaties worden voorkomen.

Volgens ondernemersvereniging evofenedex zitten containerschepen overvol, waardoor er onveilige situaties ontstaan en de kans op het verlies van lading groter is geworden. Zo heeft een schip onlangs 200 containers verloren op de Waddenzee. Het schip ONE Apus zou zelfs meer dan 1.800 containers zijn kwijtgeraakt op de route tussen Azië en de VS. Het verlies aan containers zorgt voor onherstelbare schade aan de natuur, en handels- en productiebedrijven lijden schade door het verlies van hun goederen.

Opeenstapeling van problemen

De huidige situatie leidt volgens evofenedex tot een opeenstapeling van problemen: er is een tekort aan beschikbare containers, de congestie in havengebieden neemt toe, lading van handels- en productiebedrijven wordt geweigerd door een tekort aan transportcapaciteit, tarieven stijgen tot recordhoogte en toeslagen stapelen zich op. Er ontstaan steeds meer onveilige situaties, terwijl rederijen in de containerlijnvaart recordwinsten boeken.

Noodzaak van actieplan

Het ontbreekt de rederijen in de containerlijnvaart aan argumenten om nog langer schepen uit de vaart te houden, aldus evofenedex. Een duidelijk actieplan van hun kant is nu nodig om deze onhoudbare situatie op te lossen. De European Shippers’ Council (ESC) heeft het probleem van het ontbreken van transportcapaciteit in de containerlijnvaart en de gevolgen daarvan ook aangekaart bij de Europese Commissie.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder