Ook arbeidsmigranten moeten zich houden aan voorzorgsmaatregelen van overheid

Leestijd 2 minuten

03-11-2020  Arbeidsmigranten die tijdelijk naar huis gaan en daarna weer terugkeren naar Nederland of die voor het eerst naar Nederland komen om te werken, moeten zich ook aan de voorzorgsmaatregelen van de overheid houden. Het maakt daarbij niet uit wat voor soort contract zij hebben. Dit betekent dat ze 10 dagen in thuisquarantaine moeten als ze afkomstig zijn uit een gebied met code oranje of rood.

In de vakantieperiode kregen wij veel vragen van werkgevers over medewerkers die na hun vakantie in thuisquarantaine moesten. In veel situaties zal de werkgever het loon moeten doorbetalen. Dit is anders als werknemers bewust naar een gebied afreizen waarvoor een negatief reisadvies geldt en zij niet vanuit huis hun werk kunnen verrichten. Lees in dit artikel meer over dit onderwerp.

Wijzen op risico

Deze problematiek speelt ook bij arbeidsmigranten die tijdelijk voor vakantie of feestdagen naar huis gaan, om daarna in Nederland het werk weer aan te vangen. Als het thuisland in een gebied met code oranje ligt, moeten ook deze werknemers, ongeacht de inhoud van hun contract, eerst 10 dagen in thuisquarantaine. Voor werkgevers is het belangrijk werknemers te wijzen op het risico van afreizen naar een gebied waarvoor een negatief reisadvies geldt en dat dit gevolgen kan hebben voor de loondoorbetaling.

Bedrijven moeten zich ervan bewust zijn dat als zij nieuwe arbeidsmigranten aantrekken, voor bijvoorbeeld de kerstdrukte in distributiecentra, de quarantaineverplichting ook voor hen geldt. Voor de planning is het daarom raadzaam rekening te houden met het actuele reisadvies om na te gaan of er werknemers zijn die eerst 10 dagen in thuisquarantaine moeten. Bekijk voor het meest actuele reisadvies de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder