Tien handelsverdragen om in de gaten te houden

Nederlandse ondernemers maken nog te weinig gebruik van de handelsverdragen die de EU afsluit.

03-01-2019  Nederlandse ondernemers maken nog te weinig gebruik van de handelsverdragen die de EU afsluit. Globe magazine heeft tien interessante verdragen geselecteerd. De Europese Unie onderhandelt voortdurend met andere landen om de handel eenvoudiger te maken. Op dit moment zijn er zo’n 130 handelsakkoorden gereed of in onderhandeling. Daar zitten vrij bekende verdragen tussen, zoals het verdrag met Canada (CETA), maar ook verdragen die minder vaak de media haalden, zoals het akkoord met Zuid-Korea uit 2016.

De akkoorden zijn er in verschillende soorten en maten. Vaak wordt ingezet op het opheffen of verlagen van douanetarieven. Ook worden afspraken gemaakt over vermindering van technische handelsbelemmeringen, regelgeving en toegang tot buitenlandse overheidsopdrachten.

Bekendheid

Uit een recent rapport van het onderzoeksbureau Ecorys blijkt dat de meeste importeurs en exporteurs in Nederland op zich wel op de hoogte zijn van de handelsakkoorden die voor hen relevant zijn. Het speelt alleen zelden een rol bij het besluit om wel of niet met een bepaalde markt zaken te doen. Pas als de beslissing is gevallen, gaat de gemiddelde onderneming onderzoek doen naar onderwerpen als preferentiële tarieven of vergunningsprocedures. Zo’n 15 tot 20% van de ondernemingen weet helaas niet welke akkoorden er van kracht zijn.

Interessante verdragen

Een van de aanbevelingen die Ecorys doet aan de Nederlandse overheid is om informatie over handelsverdragen eenvoudiger en toegankelijker te maken. Zo heeft de Europemese Commissie heeft een compleet overzicht van alle handelsverdragen. Wij hebben hieronder een eenvoudig overzicht gemaakt van 10 interessante handelsverdragen.

10 handelsverdragen

Gebruik

Al met al is er nog een flinke verbetering mogelijk wat betreft de bekendheid van de akkoorden onder Nederlandse ondernemers, zodat zij er ook meer gebruik van gaan maken. Sommige aspecten, zoals het gebruik van preferentiële tarieven, zijn goed te meten. Volgens het onderzoek blijken ondernemers bij import veel vaker van preferentiële tarieven gebruik van te maken dan bij export.

Voor een belangrijk deel kan dat komen doordat Rotterdam als doorvoerhaven fungeert. Wil een exportproduct voor een preferentieel tarief in aanmerking komen, moet er voldoende waarde in de EU zijn toegevoegd. Bij doorvoer van niet-EU-goederen is dat niet het geval. Ook de complexiteit van oorsprongsregels, de gevolgen van foutieve toepassing van deze regels en het soms geringe verschil tussen het preferentiële tarief en het normale tarief kunnen meespelen bij het lage percentage.

Preferentiële tarieven zijn niet het enige onderdeel van een vrijhandelsakkoord, maar de voordelen van andere onderdelen, bijvoorbeeld wederzijds erkende keuringsprocedures, worden door bedrijven nauwelijks genoemd. Dat kan komen doordat ze de voordelen niet kennen maar het kan ook zijn dat die onderdelen handelsbarrières in de beleving van ondernemers niet wezenlijk verlagen.

Tien interessante handelsverdragen

Ledenservice

Loop jij ook ergens tegenaan of heb je advies nodig van onze ledenservice? Neem dan contact op via 079 - 34 67 346 of mail naar ledenservice@evofenedex.nl. Handelsbelemmeringen kun je daar ook melden of bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken via handelsbelemmeringen@minbuza.nl.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder