Tien tips voor het succesvol werken met vakantiekrachten in het magazijn

Uitdagingen voor magazijnhoudende bedrijven

08-07-2019  Sinds dit weekend zijn de eerste zomervakanties in Nederland gestart. Voor het ene bedrijf is de zomer een periode van rust, voor het ander juist een zorgenkindje. Veel magazijnhoudende bedrijven zien gedurende de zomer een uitdaging op zich afkomen: dezelfde kwaliteit en productie leveren maar dan met flexibele, en meestal ook minder ervaren, medewerkers. Vaste krachten nemen immers vaak in groten getale verlof op en zijn in veel gevallen niet voor honderd procent vervangbaar.

Verwachting bijstellen

Volgens onze bedrijfsadviseur Nick Beckers hoeft een werkgever niet bij voorbaat in de zomerstress te schieten. “Het is een kwestie van goed voorbereiden. De zomer is bij veel bedrijven een periode waarin de werkvolumes aanzienlijk dalen. Het is sowieso goed om als management de verwachting ten aanzien van het resultaat in de zomerperiode bij te stellen. Het is niet realistisch om de beste resultaten te verwachten terwijl de meest ervaren collega’s in deze periode afwezig zijn”, merkt Nick op.

In de praktijk wordt hier echter weinig rekening mee gehouden. Bij veel bedrijven zijn werkprocessen, zoals orderpickmethodes, gestandaardiseerd. Nieuw personeel zou dit na twee dagen toch wel in de vingers mogen hebben?

Hoge werkdruk

“Dat laatste is een misvatting die ervoor zorgt dat de werkdruk in de zomermaanden nog hoger is dan eigenlijk het geval zou moeten zijn. En met die hogere werkdruk komt ook de veiligheid in het geding”, waarschuwt Nick Beckers. “Bedrijven doen er daarom goed aan om van tevoren na te denken over de mogelijke personeelsproblemen die zich kunnen voordoen in de zomerperiode. De focus moet niet alleen op het personeel liggen, maar ook op de organisatie eromheen”, besluit Nick.

Vakantieplanning

Een goede tip om eventuele personeelsproblemen tegen te gaan, is het helpen van teamleiders bij het maken van een goede vakantieplanning. Zo voorkom je exceptionele en onnodige pieken en tegelijkertijd ook dalen in de werkdruk. Je wordt dan niet verrast met een personeelsoverschot of –tekort.

Tips

Om bedrijven handvatten te geven voor een zorgeloze zomer met flexibele arbeidskrachten, hebben we een tiental tips opgesteld, zowel voor het management als de werkvloer. Van vroegtijdig starten met werven, selecteren en trainen van vakantiekrachten tot voldoende beschermingsmiddelen voor het personeel.

Marcel
Contact

Vragen over magazijnen?

Marcel en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder