23-12-2011  De Oostenrijkse deelstaat Tirol moet het sectorale rijverbod voor vrachtauto’s opheffen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie besloten na een klacht van de Europese Commissie, Nederland en Italië. Het rijverbod geldt voor vrachtauto’s boven de 7,5 ton met een bepaald type goederen.

Rijverbod

Oostenrijk in 2005 op de A12 over een lengte van 84 kilometer een rijverbod ingesteld voor vrachtauto’s boven de 7,5 ton die bepaalde goederen vervoeren, zoals afval, motorvoertuigen, zand en stenen. Zo wilde Oostenrijk ervoor zorgen dat de uitstoot van schadelijke stoffen door het vrachtvervoer over de weg vermindert omdat een deel van de goederenstroom over de A12 voortaan via het spoor zou verlopen.

Belemmering van het vrije verkeer

Het verbod is volgens EVO en TLN een belemmering van het vrije verkeer van goederen en draagt bovendien niet bij aan een schonere lucht; de maatregel treft ook ondernemers die hebben geïnvesteerd in het schoonste materieel.

Gekoppeld aan uitstoot

Volgens de organisaties moeten milieumaatregelen worden gekoppeld aan de uitstoot van vrachtauto’s en niet aan de goederen die ze vervoeren. Het Europees Hof van Justitie trekt nu dezelfde conclusie en heeft Oostenrijk op de vingers getikt. Oostenrijk moet het verbod opheffen en eerst goed onderzoeken welke minder ingrijpende maatregelen het land kan nemen om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen.

Andere manier

Tirol heeft laten weten de uitspraak naast zich neer te leggen en het sectoraal rijverbod op een andere manier in te voeren. TLN en EVO houden de situatie nauwlettend in de gaten. Zij zullen de Nederlandse overheid en de Europese Commissie verzoeken om actie te ondernemen als de Oostenrijkse deelstaat de uitspraak niet naleeft.