27-05-2016  De Nederlandse wetgeving maakt het voor leveranciers van bouwvoertuigen mogelijk binnen de toegelaten maten en gewichten het laadvermogen te maximaliseren. De resultaten zijn tot en met zaterdag te zien op de TKD in Almere.

Kruipversnelling

Aandachttrekker bij Volvo Trucks is een kipper met een laadvermogen van 75 ton voor gebruik off road. Volvo en dealer Bas Mining werken voor deze dumpers samen met Terberg. Naast deze gigant staat een Volvo FMX 8x6 met een automatische versnellingsbak met instelbare kruipversnellingen: een extra lage kruipversnelling vooruit en twee kruipversnellingen achteruit.

Vooras

Het aantal ondernemers in de landbouw en wegenbouw naar een vrachtauto met tractie op de vooras neemt toe. MAN kon al trucks met een hydraulische vooras leveren en op de TKD staat nu ook Mercedes-Benz met een truck met hydraulische vooras. In dit geval een vijfasser Actros.

Meer laadvermogen

De Nederlandse wetgeving biedt leveranciers van bouwvoertuigen ruime mogelijkheden om het laadvermogen binnen de toegelaten maten en gewichten zo groot mogelijk te maken. Vijfassers zijn gebruikelijk geworden en alle truckmerken hebben partners voor plaatsing van een extra as. MAN Trucks staat op de TKD met voertuigen die door ombouwer Wierda zijn aangepast. Elders op het terrein staat Veldhuizen Wagenbouw met kippers en betonmixers.

Elektrisch

Bij de werktuigen voor grondverzet krijgen hybride aandrijvingen voet aan de grond. Onder meer Hyundai en Komatsu hebben hun graafmachine met diesel-elektrische techniek prominent in beeld gebracht. Op de stand van Weidemann staat de eerste elektrische kniklader annex heftruck eHoftrac.

Nieuwe Draaien

Gisteren hebben op de TKD 28 bouwbedrijven, brancheorganisaties uit bouw en grondverzet, grote gemeenten en de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken hun handtekening gezet onder de Green Deal Het Nieuwe Draaien. De ondertekenaars hebben afgesproken de komende 4 jaar te werken aan reductie van de uitstoot van CO2, NOx en fijnstof door brandstofbesparend te gaan werken.