Zoetermeer, 18 juli 2013

Verruiming voordelig voor bedrijfsleven en stadsregio Rotterdam

Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO willen dat Rotterdam en omliggende gemeenten de venstertijden (laad- en lostijden) verlengen van 11:00 naar 12:00. Uit onderzoek van de stadsregio Rotterdam blijkt dat deze verruiming goed is voor de doorstroming, het milieu en ondernemers.

Een venstertijd is een door de gemeente bepaalde periode waarbinnen winkels in een bepaald gebied bevoorraad mogen worden. In de meeste gemeenten is de venstertijd nu van 07:00 tot 11:00. TLN en EVO willen dit verruimen.


Besparingen

Uit recent onderzoek in de gemeenten Brielle, Lansingerland, Maassluis, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Spijkenisse en Vlaardingen blijkt dat verruiming van de venstertijden grote voordelen met zich meebrengt. Als de venstertijd met slechts één uur wordt verlengd, kunnen transporteurs hun ritten efficiënter plannen. Daardoor bespaart de sector jaarlijks duizend ritten en ruim 900.000 vrachtwagenkilometers – 5% van het totaal aantal kilometers van het bevoorradend verkeer. Door deze afname wordt bovendien vijf procent minder CO2, NOx en fijnstof uitgestoten. Ook besparen vervoerders en leveranciers € 1,3 miljoen euro op de logistieke kosten.

Momenteel ligt het advies bij de verschillende gemeenten. In oktober nemen de colleges een besluit over dit voorstel.