‘Toename handelsbelemmeringen Noord-Afrika zorgelijke ontwikkeling’

05-12-2017  Bedrijven die importeren uit of exporteren naar Noord-Afrika melden steeds vaker nieuwe handelsbelemmeringen. Met name de export naar Tunesië en Algerije wordt steeds vaker bemoeilijkt doordat lokale autoriteiten plotseling nieuwe drempels opwerpen.

Een opmerkelijke trend, aangezien er handelsakkoorden bestaan tussen de EU en deze Noord-Afrikaanse landen. Wij vinden dit een zorgelijke ontwikkeling, en hebben een signaal afgegeven aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken (MinBuza) met als gevolg dat dit onderwerp nu een prioriteit heeft in de gesprekken tussen de EU met de Noord-Afrikaanse landen.

Belemmeringen

Algerije voerde recent en zeer plotseling een zogeheten ‘deposit-eis’ in, waardoor de Algerijnse ontvangers/importeurs een waarborgsom moeten storten van 120% van de waarde van de goederen. Pas na storting en een periode van 30 dagen mogen goederen worden geladen in het land van export.

Aanvullende eis

Tunesië stelde onlangs ook een aanvullende eis dat bij inklaring de uitvoerdocumenten (de zogeheten Ex-A formulieren) uit het land van export moeten worden overlegd. Bovendien moeten deze vertaald zijn in het Arabisch. Dit terwijl de betreffende uitvoerdocumenten, doorgaans binnen het douanegebied van de EU blijven. Ook eist Tunesië dat bedrijven gebruik maken van in Tunesië erkende vertalers.

Oplossen

Het Ministerie van Buitenlandse zaken laat weten dat de handelsbelemmeringen topprioriteit zijn voor de Europese Commissie. Helaas lijkt het aantal handelsbelemmeringen uit Noord-Afrika vooralsnog alleen maar toe te nemen. De Europese Commissie wil de belemmeringen daarom naar een hoger politiek niveau tillen. We houden in Den Haag en Brussel de vinger aan de pols om de vorderingen op politiek niveau te monitoren.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder