21-06-2017  Van de 750 bruggen en 22 tunnels die het rijkswegennet telt, lopen er tientallen gevaar uit te vallen door achterstallig onderhoud. Het gevolg is een verkeersinfarct op de Nederlandse wegen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van ingenieursadviesbureau Sweco.

Calamiteit

Volgens evofenedex, Bouwend Nederland, de ANWB en Transport en Logistiek Nederland (TLN) is het wachten op een volgende calamiteit zoals de afsluiting van de Merwedebrug, de Afsluitdijk of de Schipholtunnel. Als zoiets op hetzelfde moment op twee of meer plaatsen gebeurt, zijn de gevolgen voor Nederlandse economie groot: hele regio’s worden dagenlang ontregeld door files die ook doorwerken in de rest van Nederland.

Alarm

Bouwend Nederland en brancheorganisaties TLN en evofenedex slaan samen met de ANWB alarm. Zij vragen de politiek aanzienlijk meer prioriteit te geven aan het onderhoud van deze voor de Nederlandse economie cruciale infrastructurele verbindingen. Alleen dan kunnen forse reistijdverliezen en economische schade worden voorkomen.