14-10-2014  Metselaars, timmerlieden, schilders en mensen met andere beroepen in de bouw lopen het meeste risico op een ernstig ongeluk op de werkvloer. Maar ook chauffeurs van heftrucks en vrachtwagens zijn een grote risicogroep. Dat blijkt uit informatie van het RIVM gebaseerd op onderzoek door de inspectie van SZW.

Meer kans

Per jaar krijgen ongeveer 230.000 mensen een ongeluk op het werk. Daarvan is circa 1 procent zo ernstig dat ze moeten worden gemeld bij de Inspectie SZW. Dat houdt in dat iemand voor langere tijd niet kan werken. In sommige beroepsgroepen hebben werknemers meer kans op een ernstig ongeluk. De top vijf is gebaseerd op cijfers uit de Storybuilder van het RIVM en is als volgt:

  1. Metselaars, timmerlieden, schilders en andere beroepen in de bouw
  2. Elektromonteurs en reparateurs van elektrische apparaten
  3. Loodgieters, lassers, fitters, plaat- en constructiewerkers
  4. Laders en lossers, inpakkers, grondwerk- en kraanmachinisten
  5. Vrachtwagenchauffeurs

Heftruckchauffeurs

Jaarlijks gebeuren er vele ongelukken met heftrucks. De meest voorkomende type ongevalscenario’s zijn een aanrijding van een voetganger door het voertuig of een ongeval met slachtoffer op of in het rijdend voertuig. Om ongevallen te voorkomen, zijn het nader bekijken van de infrastructuur en het toetsen van de rijvaardigheid belangrijke onderdelen om uw magazijn veiliger te maken.

Lees het hele rapport van RIVM