01-03-2016  De kop is eraf voor Topcoaches voor Toptalent. Studenten, bedrijven en hogescholen zijn een maand onderweg met het logistieke afstudeeronderzoek. Iedere twee weken vertellen studenten in deze blog over hun ervaringen tijdens hun afstuderen. Voor de tweede editie is het de beurt aan Maaike Dortmond, studente aan de Hogeschool van Amsterdam.

Algemene Rekenkamer

De 22-jarige deelnemer aan Topcoaches voor Toptalent heeft er bijna een maand opzitten. “Het was wel even wennen, het zijn lange dagen met veel nieuwe informatie maar je krijgt er heel veel energie voor terug. Daarnaast werken we met flexplekken en leer ik mijn collega’s snel kennen”, blikt Maaike terug op de beginperiode. De fanatieke atlete doet onderzoek bij de Algemene Rekenkamer in Den Haag. Hierbij staat de investeringsquote van Defensie centraal.

Investeringsquote

“Defensie streeft naar een investeringsquote van minimaal 20 procent. Dit betekent dat het departement éénvijfde van het defensiebudget uitgeeft aan investeringen, zoals nieuwe technieken of wapensystemen. Dit wordt gedaan om in de toekomst te beschikken over een toekomstbestendige en relevante krijgsmacht,” vertelt Maaike. In de praktijk blijkt dat deze quote nauwelijks gehaald wordt. Dit komt mede doordat er te weinig nieuwe contracten zijn aangegaan. “Mijn taak is om onderzoek te doen naar een manier waarop er efficiencyslagen gemaakt kunnen worden in logistieke processen. Uiteindelijk moet dit bijdragen aan de verhoging van de investeringsquote”, zegt de doelbewuste Amsterdamse.

Persoonlijke ontwikkeling

In de beginperiode wordt Maaike regelmatig in het diepe gegooid, weliswaar in figuurlijke zin. “Om zo snel mogelijk kennis te maken met alle facetten van de Algemene Rekenkamer ga ik regelmatig bij vergaderingen zitten om notulen te maken en daarnaast ga ik mee op bedrijfsbezoeken. Naast het feit dat ik op deze manier de organisatie sneller leer kennen, is het ook goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling. En dit is ook één van de redenen dat ik meedoe aan Topcoaches van Toptalent”, benadrukt de studente.

Projectmatig werken

Maaike verwacht in de komende periode, naast het inhoudelijke, veel te leren van de manier van werken bij de Algemene Rekenkamer. “Ik merk nu al dat het projectmatig werken hier goed ontwikkeld is, dit past goed bij mijn manier van werken. Hier kunnen mijn stagebedrijf en ik elkaar goed in aanvullen”, aldus Maaike. Begin juni moet ze haar afstudeeronderzoek inleveren, een kleine maand later is de verdediging. “Maar dat zal geen probleem zijn, na vijf maanden onderzoek naar Defensie”, besluit het toptalent met een knipoog.

Meer weten over Topcoaches voor Toptalent of als bedrijf, student of hogeschool deelnemen aan de jubileumeditie in 2017? Bekijk dan de speciale pagina van dit logistieke afstudeerprogramma. EVO en TLN zijn Topcoaches voor Toptalent in 2007 gestart om de kloof tussen theorie en praktijk verder te verkleinen. Door de samenwerking van bedrijven, hogescholen, TLN en EVO worden studenten nog beter voorbereid op de arbeidsmarkt en wordt logistiek, nu en in de toekomst, naar een hoger niveau getild.