Trailer vast in Finland door verlopen APK

Weet jij wanneer de APK van je trailers afloopt?

30-08-2018  De ledenservice van evofenedex komt dagelijks in contact met leden die tegen complexe transportproblemen aanlopen. Soms hebben die problemen kostbare gevolgen. Zo liep een lid  tegen een probleem aan met een trailer, waarin een mobiele medische installatie was ingebouwd.

De bewuste trailer is langdurig gehuurd door een medische instantie in Finland, waar de installatie dagelijks wordt gebruikt en naar volle tevredenheid functioneert.  Het probleem is echter dat de huurovereenkomst nu langer duurt dan aanvankelijk gepland, terwijl de trailer eigenlijk de afgelopen zomer in Nederland APK-gekeurd had moeten worden.  Dat bleek het begin van een hoop moeilijkheden.

APK verlopen

Een Algemene Periodieke Keuring (APK) is in Europa een wettelijke verplichting ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. De keuring geldt ook voor trailers. Dat laatste was aan de aandacht van de verhuurder ontsnapt, met als gevolg dat inmiddels de eerste boetes - a 151 euro per stuk - op de mat zijn gevallen. Die boetes zijn niet zozeer het probleem , maar wél het transport van de trailer vanuit Finland naar een Nederlands keuringsstation. Een trailer waarvan de APK verlopen is, mag namelijk geen gebruik meer maken van de openbare weg.

Gebrek aan harmonisatie

De ledenservice van evofenedex is bij deze situatie om hulp gevraagd, maar kan helaas  geen rol van belang betekenen. Martijn Duijndam legt de situatie uit: “Je zou verwachten dat binnen de EU een Finse keuringsinstantie een gelijkwaardige APK-keuring kan uitvoeren. Maar hier loopt de harmonisatie van de regelgeving nog op achter. In mijn beleving zijn er nu twee mogelijkheden over: de trailer ophalen en het risico lopen om een extra forse boete onderweg te incasseren. Of de trailer met behulp van een dieplader ophalen in Finland. Er is helaas geen makkelijke oplossing.” Deze problematiek komt volgens Martijn regelmatig voor met verladers die hun trailer in het buitenland achterlaten voor projecten.

Vervoer-check

Voor bedrijven die hun eigen vervoer verrichten is door onze experts de Vervoer-check ontwikkeld. Deze check geeft inzicht in alle mogelijke problemen waar je door wet- en regelgeving mee te maken kunt krijgen. Bovendien krijg je de kans om uit verschillende oplossingen de aanpak te kiezen die het beste past bij jouw bedrijf om problemen met controlerende instanties en andere partijen te voorkomen.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder