Trein wint terrein in goederenvervoer

Partijen hebben met staatssecretaris Van Veldhoven overeenstemming bereikt over duurzamer en aantrekkelijker spoorgoederenvervoer.

19-06-2018 Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten overeenstemming te hebben bereikt met de partijen in het spoorgoederenvervoer over maatregelen om het spoorgoederenvervoer aantrekkelijk te maken voor bedrijven in handel en industrie. Zij verwacht daarmee de invulling te geven aan het Regeerakkoord en klimaatdoelstellingen.

Toekomst transport over spoor

Het pakket is vastgesteld in overleg met de 'spoorgoederentafel', een overleggroep over de toekomst van het transport over het spoor en bestaande uit verladers, spoorvervoerders, terminals, havens, spoorinfrastructuurbedrijven, ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Enorme bereidheid

De leden van de spoorgoederentafel hebben de ambitie om met deze en andere maatregelen de omvang van het goederenvervoer per spoor te laten groeien van 42 miljoen ton (2016) naar 54 - 61 miljoen ton in 2030. Voorzitter van de spoorgoederentafel Steven Lak: “Dit maatregelenpakket is het startpunt van een nieuwe aanpak. Het is daarbij ontzettend belangrijk dat alle partijen op het spoor met elkaar de schouders eronder blijven zetten. Ik zie een enorme bereidheid bij alle partijen en dit maatregelenpakket is een forse impuls voor het spoorgoederenvervoer.” Financiën en techniek

Langere treinen

Het pakket aan maatregelen bevat financiële en technische oplossingen voor het spoorgoederenvervoer. Zo zal de overheid tot en met 2023 jaarlijks een bedrag van 12 tot 14 miljoen euro subsidie beschikbaar stellen om de netto gebruiksvergoeding te verlagen en op het niveau van Duitsland te brengen. Ook wordt gestudeerd op het rijden met langere goederentreinen van 740 meter.

Veilig, stil, efficiënt

Belangrijke afspraak is ook dat het kabinet de verdere invoering van het Europese beveiligingssysteem ERTMS wil steunen en daarvoor nationale en Europese fondsen wil zoeken. Een andere afspraak is dat de deelnemers zoeken naar mogelijkheden van samenwerking om materieel efficiënter in te zetten. Verder willen de partijen streven naar de inzet van stiller materieel en hybride locomotieven.

Gezamenlijke doelen

“Het gaat goed met onze economie en daarmee neemt ook het transport van goederen toe,” aldus de staatssecretaris. “Aan deze tafel zorgen we ervoor dat deze goederenstromen zo veel mogelijk via het spoor worden geregeld. Dat ontlast de wegen en is bovendien goed voor het milieu. Vandaag hebben we een grote stap vooruitgezet, door onze gezamenlijke doelen voor de nabije toekomst in één pakket vast te leggen”.

partijen

 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder