Trendbreuk: export naar Rusland in de lift

02-10-2017 De Nederlandse export naar Rusland is voor het eerst in 2 jaar toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In de eerste helft van 2017 exporteerden Nederlandse bedrijven voor 3,2 miljard aan goederen naar Rusland. Dat is een toename van 35 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Ondanks de groei is de exportwaarde nog altijd lager dan in 2013, het jaar voordat importbelemmeringen - die nog steeds van kracht zijn - met Rusland werden ingevoerd. evofenedex roept bedrijven op de ingestelde sancties goed na te leven.

Redenen

Op dit moment exporteren zo’n 3000 Nederlandse bedrijven naar Rusland. Belangrijke Nederlandse exportproducten zijn vervoersmaterieel, medicijnen, kunststof en bloemen en planten. Belangrijke reden voor de toegenomen Nederlandse export is het sinds dit jaar aantrekken van de Russische economie, waardoor de vraag naar buitenlandse producten toeneemt. Dit jaar is de euro gemiddeld 17 procent goedkoper geworden ten opzichte van de Roebel, waardoor import vanuit de EU aantrekkelijker wordt. De afgelopen drie jaar nam de Russische import door economische teruggang en de ingestelde sancties af met 30 procent.

Boycot en sancties

Bedrijven die naar Rusland exporteren, moeten zich houden aan de beperkende sancties die de EU in 2014 instelde vanwege de situatie in Oost-Oekraïne. Als reacties daarop stelde Rusland een handelsboycot in voor enkele voedingsproducten vanuit de EU naar Rusland, waaronder vlees, groente, fruit vis en zuivel. evofenedex roept bedrijven op de beperkende maatregelen strikt na te leven. Zo gelden verboden voor de im- en export van militaire goederen en producten die mogelijk gebruikt kunnen worden voor militaire doeleinden, de zogeheten dual-use goederen. Ook mogen bedrijven geen zaken doen met gesanctioneerde personen en bedrijven. evofenedex organiseert op 31 oktober een voorlichtingsbijeenkomst voor bedrijven over zakendoen in Rusland, met een focus op douane en logistiek.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder