"Lokaal, regionaal en internationaal: er is plek voor iedereen"

Bestaan er over vijftien jaar nog alleen regionaal opererende bedrijven?

04-07-2018  Bestaan er over vijftien jaar nog organisaties die landelijk opereren? Deze stelling legden we voor aan een groep van beginnend en ervaren logistiek managers. Het merendeel van de logistiek managers is het oneens met deze stelling. Een mix van internationaal en regionaal opererende bedrijven zal volgens een aantal managers nog steeds blijven bestaan.

Dichtbij de bron

Local-for-local, het principe dat bedrijven en consumenten bij de bron produceren en consumeren, zal belangrijker worden. Daarom blijven lokaal vervoer en regionaal opererende bedrijven nog steeds van groot belang voor de economie.

Gezonde mix

Henk Kolenbrander, interim logistics manager bij Chemours, hierover: "Landsgrenzen vervagen, daarom moeten we acteren in de geografie. Dit kan zijn zeer lokaal, en afhankelijk van product en source kan dit ook landsgrenzen overschrijdend zijn. Het bedrijvenlandschap over tien jaar is een mix van klein en groot MKB plus multinationaal. Think global, act local! De energiemarkt is een mooi voorbeeld, zij leveren overal. Landsgrenzen zijn verleden tijd."

Snel inspelen

Stefan Kleijngeld, voorzitter van Jong Logistiek Nederland: "Hier ben ik het mee eens. Lokale bedrijven trekken juist nu weer enorm op en zien de voordelen hiervan in voor de huidige wendbaarheid in de markt om daar sneller op in te spelen".

Dit artikel is onderdeel van het online magazine ‘Trends in de logistiek’. Onze opleiding Logistiek management bestaat vijftien jaar. In de afgelopen jaren is de logistiek aan veel veranderingen onderhevig. Ook de komende jaren staat de logistiek niet stil. Denk hierbij aan trends als ketensamenwerking, cybersecurity, duurzaamheid, globalisering en sharing. In deze reeks kijken we met beginnend en ervaren logistiek managers vooruit naar de trends in de logistiek.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder