05-07-2012  Elektronicaconcern Siemens is in het Duitse 'Enuba-project' gestapt en voert testen uit met elektrische trucks met bovenleiding. Noordelijk van Berlijn heeft de fabriek daarvoor een testbaan aangelegd.

Het Enuba-project staat voor 'Elektromobilität bei schweren Nutzfahrzeugen zur Umweltentlastung von Ballungsräumen', een project van het federale ministerie van Milieu. Dat project steunt de industrie bij het zoeken naar verbetering van de luchtkwaliteit in dichtbevolkte gebieden en terugdringing van geluidoverlast door vrachtverkeer.

Trolleybus

Technisch is de bovenleiding vergelijkbaar met die van trolleybussen, met als verschil dat de twee rijdraden boven de weg op grotere afstand van elkaar zijn bevestigd en dat de stroomafnemer van de truck is voorzien van twee pantografen, voor voeding- en retourstroom.

Shuttles

Siemens verwacht dat een ‘eHighway’ op middellange termijn een ecologisch en economisch duurzame techniek zal blijken voor het vrachtverkeer over de weg. In eerste instantie moet de trolleyruck vooral in shuttlediensten zijn waarde kunnen bewijzen, bijvoorbeeld tussen containerterminals en distributiecentra.