Truck voldoet aan eisen: toch eurovignetboete

RDW-registratie blijkt doorslaggevend bij toewijzen boete

28-05-2018  Onze ledenservice en bedrijfsjuristen krijgen jaarlijks duizenden vragen over (terechte dan wel onterechte) boetes. Zo ook van een van onze leden die onlangs een truck met een laadvermogen en leeggewicht van 10,5 ton had aangeschaft. Hij was hij in de veronderstelling dat er voor dit type truck geen eurovignetverplichting van toepassing was, omdat het laadvermogen en leeggewicht van de truck lager is dan de eurovignetverplichting vereist. Toch viel er een boete van 246 euro op de mat. Hoe zit dit?

Regelgeving

“Het eurovignet is een extra belasting die je moet betalen als je een zware vrachtauto, bestemd voor goederenvervoer en gebruikt op een autosnelweg. De eurovignetheffing betaal je bij het rijden op autosnelwegen in Nederland, Luxemburg, Denemarken en Zweden”, vertelt Alicia Zwanikken, een van onze bedrijfsjuristen.  De heffing geldt voor een zware vrachtauto waarvan het leeggewicht plus laadvermogen twaalf ton of meer is.

RDW

En daarin zit de crux. Bij de RDW stond de truck geregistreerd met een trekinrichting. Hierdoor is er een samenstel van 22.000 kg mogelijk. En op basis van deze gegevens moet de truck dan een eurovignet hebben. De enige manier om verdere boetes te voorkomen is dat het lid de trekinrichting verwijderd en dit doorgeeft aan de RDW.

Stapelboetes

“Dit lid heeft uiteindelijk ook nog een klein beetje geluk gehad”, besluit Zwanikken. “Bij het eurovignet bestaat namelijk de mogelijkheid van ‘stapelboetes’. Bij elke geconstateerde overtreding worden dan de boetes op elkaar gestapeld tot een maximum van 4920 euro. De controles worden in Nederland veelal verricht via flitsapparatuur. Zo was er ook een lid dat negen keer op één dag geflitst was.”

Vervoer-check

Om dit soort situaties te voorkomen is door onze experts de Vervoer-check ontwikkeld. Deze adviesdienst geeft inzicht in alle mogelijke problemen in het wegtransport waar je door wet- en regelgeving mee te maken kunt krijgen.

Gratis Risicoscan Wegvervoer

Ook hebben wij een Risicoscan ontwikkeld, waarmee je een eerste indruk krijgt waar er bij jouw bedrijf risico’s liggen. Deze Risicoscan geeft bedrijven die eigen vervoer verrichten in 5 minuten inzicht in welke mate zij risico lopen met hun wegtransport.

Vragen over het eurovignet? Neem contact op met onze specialisten (ledenservice@evofenedex.nl).

 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder