Trump en Juncker over handel: toch een opening?

Tweet van president is wellicht kans om TTIP-gesprekken te heropenen

25-07-2018  De Amerikaanse president Donald Trump heeft in aanloop naar zijn ontmoeting woensdagavond met de voorzitter van de Europese Unie, Jean Claude Juncker, via twitter het voorstel gedaan alle importheffingen, barrières en subsidies tussen de handelsblokken te laten vallen. Wij zijn voorlopig nog voorzichtig.

“Het blijft gissen waar de Amerikaanse president concreet op aanstuurt met zijn internationale handelsbeleid. Maar als die lijn weg beweegt van protectionisme en toe beweegt naar het vergemakkelijken van de toegankelijkheid van elkaars markten, dan moet de voorzitter van de commissie, de heer Juncker, die lijn vanavond omarmen”, aldus adjunct-directeur Joost Sitskoorn.

TTIP

Het uitonderhandelen van het TTIP verdrag tussen de Verenigde Staten en Europa is aan het begin van de ambtstermijn van Trump in de ijskast beland, maar deze uitspraak biedt volgens ons wellicht een kans om de gesprekken over dit handelsverdrag te heropenen.

“Maar het blijft koffiedik kijken. We sluiten zeker niet uit dat het aanbod om alle handelsbarrières weg te nemen een politieke schijnbeweging is met het oog op de komende verkiezingen in de VS. Trump weet dat een dergelijke constructie in Europa heel moeilijk ligt. Het blijven voor ons vooralsnog twee gorilla’s in de mist”, besluit Sitskoorn.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder