19-05-2017  De regering van president Trump heeft stappen gezet om te onderhandelen over een aangepast NAFTA-handelsakkoord.

De Noord-Amerikaanse Vrijhandelsassociatie (NAFTA) waarvan Canada, Mexico en de Verenigde Staten lid zijn, is op 1 januari 1994 opgericht. NAFTA regelt onder meer verlaging en afschaffing van importtarieven tussen de drie landen.

‘Verouderd’

Het akkoord is volgens Trump ‘verouderd’ en ‘een verschrikking’. Gisteren informeerde hij het Amerikaanse Congres over het voornemen het akkoord open te breken. Het Congres heeft nu 90 dagen de tijd het voornemen te bespreken.

Gevolgen

Een aangepast NAFTA-handelsakkoord kan directe gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven. Zowel multinationals als mkb-bedrijven zijn volop aanwezig in de VS, Canada en Mexico, bijvoorbeeld met lokale vestigingen. Ook bedienen Nederlandse ondernemers de Amerikaanse markt uit met name Mexico, maar ook Canada. Het terugplaatsen van ‘tariefmuren’ voor producten uit bijvoorbeeld Mexico raakt Nederlandse bedrijven dus direct.

Mexico heeft positief gereageerd op het voornemen het akkoord open te breken. Canada reageerde voorzichtiger en noemt vooruitlopen op een datum voor de onderhandelingen ‘prematuur’.