21-06-2016  In februari begonnen de logistieke toptalenten hun afstudeertraject Topcoaches voor Toptalent bij EVO. Student Michiel Hensen startte een onderzoek naar magazijnoptimalisatie bij Jumbo Supermarkten. Nu, vijf maanden later, heeft hij zijn afstudeeropdracht ingeleverd. Wat is zijn visie op magazijnoptimalisatie?

“Ik heb onderzoek gedaan naar het beste orderverzamelproces binnen distributiecentra van Jumbo Supermarkten. Hierbij heb ik vooral gekeken naar het proces waar de verzamelaar de artikelen vanuit de stelling op de rolcontainer plaatst. Dit is één van de belangrijkste magazijnprocessen, omdat precies dáár waarde wordt gecreëerd voor de klant”, laat Michiel weten.

Kostenbesparing

Het verbeteren van magazijnprocessen is tegenwoordig ‘hot’. Veel bedrijven zijn op zoek naar slimme manieren om kosten te besparen in het magazijn. Dat kan bijvoorbeeld door kritisch te kijken naar het verkeersplan of naar de veiligheid in het magazijn. Tijdsbesparing en minder ongevallen kunnen altijd leiden tot een verbeterde efficiency en daarmee kostenbesparing.

Optimaal

Bij magazijnoptimalisatie is voorbereiden een belangrijk onderdeel voor een geslaagd project. “Waar ik achter ben gekomen tijdens mijn scriptie is dat bedrijven voordat zij het magazijn gaan optimaliseren goed moeten weten wat optimaal is. Zijn dat lage kosten of juist een hoge kwaliteit naar de klant toe. Stel dat er in het magazijn lage kosten gerealiseerd worden, dan kan dat verderop in de keten juist extra kosten veroorzaken. Dat moet je niet willen”, merkt het bijna afgestudeerde logistieke talent op.

Cranfield

Op 28 juni mag Michiel zijn afstudeeropdracht verdedigen. Ook is hij al bezig met zijn vervolgplannen. Volgend jaar wil hij de master Logistics and Supply Chain Management gaan volgen op de Cranfield University in Engeland. “Daar kan ik binnen één jaar een master halen zonder pre-master. De opleiding bestaat uit zes maanden school en vervolgens vijf maanden een thesis schrijven bij een bedrijf. Ik kan niet wachten”, vertelt Michiel enthousiast.

Bedrijven die ook willen optimaliseren maar niet goed weten waar te beginnen, kunnen contact opnemen met EVO. De diverse EVO-bedrijfsadviseurs zijn altijd bereid tot een vrijblijvend gesprek over de juiste voorbereidingen die nodig zijn voor een stappenplan richting een optimaal magazijn.