6 november 2011

Prijs beste heftruckchauffeur van Nederland voor Henk Jansen en prijs HeftruckHeld van het Jaar voor Chris Moors

Afgelopen zaterdag (5 november) werden er voor intern transportminnend Nederland twee belangrijke prijzen uitgereikt tijdens het zestiende Nederlands Kampioenschap Intern Transport (NKIT). Dit jaarlijkse evenement stelt veilig en correct werken met intern transportmiddelen centraal. Het vond dit jaar plaats in het opleidingscentrum van EVO in Zoetermeer. Met zelfstandig instructeur Henk Jansen kreeg de wedstrijd na vele jaren een nieuwe kampioen. Hij is nu een jaar lang de‘Beste heftruckchauffeur van Nederland’. De  eervolle titel HeftruckHeld van het Jaar ging naar Chris Moors van Van den Anker in Son.

In het opleidingscentrum van EVO in Zoetermeer streden zaterdag 58 deelnemers om het kampioenschap.  Het was een kampioenschap voor allrounders. Iedereen moest op zes verschillende parcoursen met evenzoveel verschillende merken en modellen vorkheftrucks en reachtrucks aan het werk. Elk parcours had zijn eigen opdrachten en die moesten snel en foutloos worden uitgevoerd. In het jaarlijkse  Nederlands Kampioenschap Intern Transport gaat het om snelheid, maar vooral ook om veilig werken. 'We willen er aan bijdragen dat het werken met heftrucks op een hoger plan komt,' aldus organisator Theo Egberts van Buro Andersom. 'Veel minder ongelukken, dat is het doel. Het kampioenschap gaat daarom niet zozeer om snelheid, maar om zo min mogelijk fouten maken. Wie alles direct goed doet,  werkt ook snel.'

Het NKIT kent veel vaste deelnemers. Ook winnaar Henk Jansen doet al jaren mee. Hij is freelance instructeur  en troefde andere favorieten af, zoals Jan Bovenhof  en meervoudig kampioen Marcel van Eck. Beste vrouwelijke deelnemer werd Gonnie Blenkers van Mead Johnson, ook al iemand die al vaker deelnam. Zij eindigde als negende en dat is niet haar hoogte klassering. Haar doel blijft het om een podiumplek te pakken.

HeftruckHelden

Dit jaar deden ook vier HeftruckHelden mee aan het NKIT: Trajko Nikolic van Avery Dennison, Rinus Spans van McCain Foods, René Lijnzaat van Sony Chemicals en Chris Moors van Van den Anker. Van hen heeft Chris Moors over alle opdrachten de beste tijd neergezet en de minste fouten gemaakt. Hij eindigde als 22e in het klassement en mag zich daarom HeftruckHeld van het Jaar noemen. Hij ontving de aan deze eretitel verbonden prijs aan het eind van de dag uit handen van Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden van de Arbeidsinspectie.

De vier HeftruckHelden deden voor de eerste maal mee aan de kampioenschappen en noemden het een 'leuke en leerzame ervaring' en willen volgend jaar weer deelnemen. Het werken met andere hef- en reachtrucks dan waarmee ze dagelijks werken leverde de vier een grote uitdaging op. Trajko Nikolic vond het besturingssysteem van één van de reachtrucks te lastig en René Lijnzaat had zichtbaar moeite had op het parcours met inrijstellingen. Ook de buitenopdrachten met een fel reagerende dieselhybride heftruck met reachvorken zorgden bij sommige HeftruckHelden en andere deelnemers voor zweetdruppels.

Krachtenbundeling

Organisator van het NKITisBuro Andersom, dat voor de editie van dit jaar de krachten bundelde met EVO en Gezond Transport, organisaties die met de Arbeidsinspectie samenwerken in de campagne HeftruckHelden. Doel van deze campagne is om het aantal ongevallen met heftrucks te verminderen door meer aandacht te vragen voor het veiligheidsbewustzijn van zowel leidinggevenden als chauffeurs.  Dit doen de organisaties onder andere door elke maand een HeftruckHeld van de Maand uit te roepen.

Meer activiteiten in november en december

EVO en Gezond Transport zitten ook de komende maanden niet stil. Zo staan er in het teken van de HeftruckHelden-campagne dit najaar tal van activiteiten gepland. EVO en Gezond Transport staan 16 november met een stand op de Carrosserie Vakdagen en organiseren er een lunchgesprek. Een dag later vindt een roadshow plaats bij Wehkamp en op 23 november verzorgen de twee organisaties een gezamenlijke workshop op de Dag van het Magazijn. Ook in december staan er lunchgesprekken en workshops gepland, voor heftruckchauffeurs en hun leidinggevenden. Daarnaast kunnen bedrijven zich opgeven voor een gratis bezoek van een veiligheidscoach. Meer informatie over de campagne en de geplande activiteiten is te vinden op www.heftruckhelden.nl.