Tweede Kamer bezorgd over toekomst kleine binnenvaartschepen

Zowel de minister als de Tweede Kamer eens over meerwaarde kleine binnenvaartschepen

23-05-2018  De partijen in de Tweede Kamer zijn van mening dat nieuwe regelgeving vanuit de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) niet mag leiden tot bedrijfsbeëindiging. Dat werd duidelijk tijdens de vaste Kamercommissie van Infrastructuur & Waterstaat tijdens het Algemeen Overleg Maritiem afgelopen donderdag. Minister Cora Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur & Waterstaat, VVD) ziet ook de noodzaak om deze schepen te behouden.

De Kamerleden voelen zich nauw betrokken bij de Greendeal Binnenvaart waar momenteel aan wordt gewerkt. In lijn met eerder aangenomen moties van de Kamerleden Sienot van D66 en Von Martels van het CDA werd de minister gevraagd om zich in te zetten om geld vanuit het klimaatbudget voor de vergroening van de sector te reserveren. Het SP-kamerlid Lacin vroeg de minister om bij de vergroening extra aandacht te hebben voor de kleinere schepen.

Onderzoek

Een van de mogelijkheden om de vergroening van de binnenvaart eenvoudiger te financieren, is het aangaan van langetermijncontracten tussen handels- en productiebedrijven en de binnenvaart. De minister heeft toegezegd dat ze gaat onderzoeken op welke wijze ze bedrijven kan verleiden tot het afsluiten van dergelijke contracten.

 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder