Tweede Kamer wil dat kleinschalige binnenvaart behouden blijft

Partijen stemmen unaniem in met moties die sector moet ontzien

29-10-2019  De Tweede Kamer heeft dinsdag unaniem ingestemd met twee moties van PVV en SP die het kabinet oproepen om de kleinschalige binnenvaart te ontzien van een opeenstapeling van technische eisen. De binnenvaart wordt geconfronteerd met een stortvloed aan regels vanuit de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) waar voornamelijk kleine schepen in de praktijk niet aan kunnen voldoen. Dit zorgt ervoor dat steeds meer kleine schepen uit de vaart gaan wat gevolgen heeft voor handels- en productiebedrijven die voor hun logistiek afhankelijk zijn van dit type schepen. Het gaat met name om bedrijven die gevestigd zijn aan kleine vaarwegen of die niet de mogelijkheid hebben om grote hoeveelheden goederen op te slaan.

PVV-Tweede Kamerlid Roy van Aalst vroeg de regering in zijn motie om voor het eind van het jaar met een plan te komen om ervoor te zorgen dat de kleine binnenvaart niet verdwijnt. Hij komt hiermee tegemoet aan problematiek die steeds meer handels- en productiebedrijven ervaren wanneer het aankomt op de beschikbaarheid van kleine schepen. SP-Tweede Kamerlid Cem Lacin verzocht de regering om te werken aan een aparte clausule waar kleinere binnenvaartschepen die niet aan nieuwe technische eisen kunnen voldoen, een beroep op kunnen doen.

CCR-eisen

De kosten om aan de CCR-eisen te voldoen zijn vaak zo hoog dat het niet meer rendabel is om het schip in de vaart te houden. Het gaat dan om eisen rondom het geluidsniveau in de woning, de stahoogte op het schip of hulpsystemen in de stuurhut. Voor de aantrekkelijkheid van de binnenvaart is het beter wanneer de sector kan investeren in duurzaamheid en innovatie dan in de opeenstapeling van dit soort CCR-eisen. Eerder heeft evofenedex samen met onder andere de Algemeene Schippers Vereniging (ASV) bij de politiek en de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor deze problematiek. Dat de Tweede Kamer nu unaniem de meerwaarde van binnenvaart onderschrijft is een opsteker voor de sector en wanneer de moties worden uitgevoerd zal het bijdrage aan de beschikbaarheid van kleinere binnenvaartschepen voor handels- en productiebedrijven.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder