08-11-2016  De Tweede Kamer wil dat het kabinet voorkomt dat Brussel extra Europese regels gaat stellen over CO2-uitstoot door vliegtuigen.

In een motie van VVD'er Remco Dijkstra wijst de Kamer het kabinet erop dat er op mondiaal niveau al afspraken zijn gemaakt. Europese luchtvaartmaatschappijen zoals KLM krijgen het nog moeilijker als ook de Europese Unie aanvullende eisen gaat stellen, aldus Dijkstra. EVO en Fenedex delen die mening.

Klimaatprojecten

De luchtvaartsector gaat vanaf 2020 de toename van zijn CO2-uitstoot compenseren door mee te betalen aan klimaatprojecten. Dat is op 6 oktober besloten door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie van de VN (ICAO) in het Canadese Montreal. De sector hoopt zo de schadelijke gevolgen van de verwachte groei voor het klimaat te beperken.

EVO en Fenedex bepleiten naast uitstootregels op mondiaal niveau ook snelle implementatie van de zogeheten Single European Sky, een systeem waarbij het gebruik van het luchtruim beter wordt afgestemd. Dat zou in Europa veel omvliegen voorkomen en dus CO2-uitstoot schelen, aldus EVO en Fenedex.