Afschaffen tol nu veel realistischer door aangenomen moties

Leestijd: 2 minuten

30-06-2021  Een tolvrije Westerscheldetunnel is weer een stap dichterbij, nu een Kamermeerderheid gisteren een tweetal moties hiervoor heeft aangenomen. Begin deze maand pleitte evofenedex in de Tweede Kamer voor het tolvrij maken van de tunnel. Het schrappen van de tol zal positief uitpakken voor handels- en productiebedrijven en het vestigingsklimaat van de regio. Daarnaast pleit de ondernemersvereniging voor het invoeren van een nationaal systeem van betalen naar gebruik.

Gistermiddag heeft een meerderheid van de Tweede Kamer ingestemd met de motie van Mahir Alkaya van de SP en Caroline van der Plas van de Boerburgerbeweging om de tol op de Westerscheldetunnel zo snel mogelijk af te schaffen. De Tweede Kamer stemde ook voor de motie van Chris Stoffer van de SGP. Hij vraagt het kabinet om in de aanloop naar een nieuwe regeerakkoord met de provincie in gesprek te gaan over de mogelijkheden om tot een tolvrije tunnel te komen.


Realistischer

Een tolvrije Westerscheldetunnel is met het aannemen van beide moties een stuk realistischer geworden. De kans is wel groot dat er pas invulling aan de moties zal worden gegeven als er een nieuwe regering is.

Betalen naar gebruik

Daarnaast pleit evofenedex voor het invoeren van een nationaal systeem van betalen naar gebruik. Hierbij betalen weggebruikers voor kilometers die worden afgelegd en vervallen vaste lasten voor het bezit van een (vracht)auto. Aparte tolwegen horen daar volgens evofenedex niet bij.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder