Tweede kamer zet druk op aanpak knelpunt A1 Barneveld

Aanbestedingsproblemen Hoevelaken mogen aanpak A1-A30 niet vertragen

03-07-2019  Het aanpakken van het knelpunt A1-A30 bij Barneveld mag niet worden vertraagd door problemen bij de aanbesteding van het iets verderop gelegen knooppunt Hoevelaken. Zeker nu de ANWB afgelopen week bekendmaakte dat de A1-A30 met stip van plaats vier naar één is gestegen in de landelijke file-top-10. Aanpakken van dit knooppunt is voor evofenedex al jarenlang prioriteit. Ook in de Tweede Kamer wil een meerderheid dat verantwoordelijke minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) het knelpunt gaat aanpakken.

De aansluiting van de A1 op de A30 is nu verre van optimaal. Het is één van de weinige plekken in Nederland waar verkeersdeelnemers van snelweg moeten wisselen middels het gebruik van verkeerslichten. Mede door deze slechte aansluiting en de overvolle A1 bij Barneveld staan er dagelijks forse files, die alleen maar langer worden. De file-top-10 van de ANWB bevestigd ons standpunt dat de aanpak van dit knooppunt geen vertraging mag oplopen.

Gelijktijdig oppakken

In de Tweede Kamer werd vorige week een motie aangenomen die minister Van Nieuwenhuizen dwingt om het knooppunt binnen afzienbare tijd aan te pakken. Een vertraging van de werkzaamheden aan knooppunt Hoevelaken mogen ook volgens de Kamer niet leiden tot vertraging in de besluitvorming rondom de A1-A30. Wel vraagt het parlement de minister ook om te kijken of bepaalde onderdelen van de twee projecten gelijktijdig kunnen worden opgepakt, zoals asfalteringwerkzaamheden op elkaar afstemmen. Dat scheelt  in de kosten en beperkt de overlast voor weggebruikers.

Al jarenlang zijn wij bezig om de aansluiting van de A1 en A30 bij Barneveld te verbeteren door onder meer bij de gemeenten, provincie en het Rijk aan te dringen op een snelle aanpak. Daarnaast zijn wij inhoudelijk betrokken bij het onderzoek naar de verbeteringen van het knelpunt.

 

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder