Tweede Kamerleden willen oplossing voor tekort aan tachograafkaarten

Minister moet ook in Europees verband zoeken naar oplossing voor tekort aan werkplaatskaarten

08-03-2018  De VVD en SGP willen dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) flexibel omgaat met het dreigende tekort aan slimme tachograafkaarten voor nieuwe voertuigen. Kamerleden Remco Dijkstra (VVD) en Chris Stoffer (SGP) hebben daarover schriftelijke vragen gesteld aan de minister. De twee willen voorkomen dat nieuwe voertuigen vanaf juni stil komen te staan en roepen de minister op om geen boetes uit te schrijven.

De Kamerleden reageren op de gezamenlijke oproep van TLN, RAI Vereniging, BOVAG, KNV en onze vereniging. Daarin uitte wij gezamenlijk onze zorgen over de vertraging bij de uitgifte van werkplaatskaarten voor het ijken van de digitale tachograaf. Als gevolg van deze vertraging ontstaan bij transportondernemingen, handels- en productiebedrijven, autofabrikanten en garage- en onderhoudsbedrijven problemen en leiden zij financiële schade. Door de vertraging is het namelijk onmogelijk om alle nieuwe vrachtauto’s te voorzien van een werkende slimme tachograaf voor 15 juni 2019, de datum waarop dit vanuit Europa verplicht is. Hierdoor kunnen deze vrachtauto’s niet worden ingezet en komen deze stil te staan.

Flexibiliteit

Beide Kamerleden vragen nu aan de minister of flexibiliteit mogelijk is om te voorkomen dat vrachtwagens stil komen te staan door geen boetes uit te schrijven. Ook willen ze weten of er nog andere mogelijkheden zijn om te voorkomen dat er problemen ontstaan door het te laat beschikbaar komen van de tachograafkaarten en of de minister met andere Europese lidstaten wil overleggen hoe met dit probleem om te gaan. De vijf ondernemersorganisaties zullen zelf ook in samenwerking met koepelorganisatie International Road Union (IRU) bij de Europese Commissie aandringen op een oplossing om schade te voorkomen.

Schadeprocedure

Van Nieuwenhuizen heeft inmiddels een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin zij aangeeft de zorgen van de sector over de ontstane vertragingen te delen. In deze brief stelt zij dat leverancier Kiwa hiervoor aansprakelijk is en dat zij Kiwa heeft gevraagd een schadeprocedure in te richten. Oplossingen voor het probleem draagt zij nog niet aan. De organisaties vernemen graag zo snel mogelijk hoe Kiwa dit gaat organiseren.

 

Onze ledenadviseur Martijn
Contact

Vragen over vervoer?

Martijn en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder