28-06-2016  EVO heeft bij 750 bedrijven de stand van zaken onderzocht van de code 95 nascholingsverplichting. Dat leverde verrassende resultaten op. “Slechts 35 procent heeft de chauffeurs al volledig ‘Code 95 –proof’ gekregen voor de deadline van 10 september 2016. Bovendien bleek dat veel chauffeurs nog de volledige 35 uur moeten behalen. Dat is, gezien het korte tijdsbestek, op z’n zachtst gezegd een uitdaging,” vertelt Patrica de Wilde, beleidsadviseur Wegvervoer bij EVO.

Zomerschool

EVO is daarom de Code 95 Zomerschool gestart, naast de reguliere code 95 opleidingen die al langer aangeboden worden. In de week van 11 tot en met 14 juli kunnen chauffeurs tegen sterk gereduceerde tarieven in vier achtereenvolgende dagen de gehele 28 uur theorie-nascholing volgen. In een later stadium kunnen zij dan ook de praktijkopleiding afronden. Hiervoor werkt EVO nauw samen met het NIV (Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid).

Momenteel is de zomerschool in UtrechtRotterdam en Zwolle beschikbaar. Bij voldoende animo worden er meerdere locaties geselecteerd in de maanden juli en augustus.

Bekijk de pakketten

Misverstanden

De EVO-ledenservice krijgt veel signalen dat chauffeurs ten onrechte denken dat zij van een vrijstelling gebruik kunnen maken of dat de nascholing op hen niet van toepassing is. “Chauffeurs en bedrijven moeten zich goed realiseren dat er simpelweg niet meer gereden mag worden, indien de nascholing voor die tijd niet op orde is,” waarschuwt Patricia de Wilde.

EVO-ledenservice kan overigens gratis controleren of de chauffeur nog voor de nascholing in aanmerking komt, indien daarover twijfel bestaat bij de werkgever. Indien chauffeurs worden gecontroleerd en de code 95 is niet in orde bestaat het risico op een boete van 800 euro. Daarnaast is de chauffeurs op dat moment onverzekerd.