Tweederde EU-bedrijven verplaatst goederenstroom uit VK na brexit

Terugkerende douaneformaliteiten, veranderende btw-regels en bestaande contracten die herzien moeten worden

7-11-2017  Meer dan zestig procent van de EU-bedrijven die werken met Britse leveranciers verwachten na brexit hun goederenstroom te verhuizen uit het Verenigd Koninkrijk. Tijdens het vorige onderzoek in mei was dit nog veertig procent. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van CIPS.

Advies

Volgens onze deskundigen laat het onderzoek zien dat steeds meer bedrijven ons advies ter harte nemen om hun supply chain te evalueren en maatregelen nemen ter voorbereiding op brexit. Al langere tijd adviseren wij bedrijven in de handel- en logistiek hun supply chain tijdig te evalueren en maatregelen te nemen ter voorbereiding op brexit. Ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen zullen na brexit douaneformaliteiten terugkeren, btw-regels veranderen en bestaande contracten herzien moeten worden. Mede door deze wijzigingen kunnen bedrijven afhankelijk van hun bedrijfssituatie en sector bepalen of het nog wel zinvol is om bijvoorbeeld een magazijn, productielocatie of leveranciers in het Verenigd Koninkrijk te hebben.

Verhuizen

Het onderzoek geeft ook aan dat veertig procent van de Britse ondernemers nu al bezig is hun Europese leveranciers in te ruilen voor Britse leveranciers. Ook geeft twintig procent van de Britse ondernemers aan nu al contracten te zijn verloren door alle onzekerheid. Het onderzoek toont aan dat de onzekerheid door Brexit handel van- en naar het VK nu al bemoeilijkt. Volgens ons is het daarom belangrijk dat London en Brussel voor 29 maart 2019 goede handelsafspraken maken om de handel zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen. Als het voor die tijd niet mogelijk is afspraken te maken, is een overgangsperiode noodzakelijk totdat goede handelsafspraken zijn gemaakt.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder