Kamerleden eensgezind over koers buitenlandse handel komende jaren

Leestijd 2 minuten

01-06-2021  “De regering zet in op een offensief handelsbeleid waarin de Sustainable Development Goals centraal staan, het brede welvaart begrip het uitgangspunt is en industriepolitiek niet langer een vies woord is en bedrijven worden vertrouwd, aangemoedigd en desnoods ook via regelgeving technisch een handje geholpen om dit voortvarend (ongegeneerd) uit te voeren.” Zo luidde afgelopen donderdag de conclusie van Han ten Broeke, voorzitter van de Commissie Internationaal Ondernemen van VNO-NCW / MKB-Nederland, aan het eind van een online paneldiscussie over internationaal ondernemen met politieke partijen, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.

Na afloop van het mede door evofenedex en VNO plus FME georganiseerde gesprek over wat er nu in het regeerakkoord moet worden opgenomen als het gaat over internationale handel, waren de woordvoerders van GroenLinks, de VVD, het CDA en D66 het opvallend eens met deze slotwoorden van Ten Broeke. Ook de vele deelnemende bedrijven en de aanwezige NGO’s met Daniëlle Hirsch van Both Ends en Yannick du Pont van Spark gaven aan prima uit de voeten te kunnen met deze passage. En oud premier Balkenende benadrukte nog eens als voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition de kansen die hier liggen en het belang van forse investeringen voor de broodnodige transitie naar duurzaamheid.

Offensief industriebeleid

Aan de hand van verschillende stellingen gaven bedrijven zoals Van Oord, TKH Groep, Swinkels Family Brewers, Verstegen Spices & Sauces en Acacia Water B.V. aan wat in hun ogen nodig is om als Nederland internationaal positie te behouden, te versterken en soms terug te winnen. Pieter van Oord, CEO Van Oord, gaf aan dat er geen ander land in de wereld is waar import en export zo’n prominente rol heeft als in onze economie maar dat we door de trend van de-globalisering bijzonder kwetsbaar zijn geworden. Harm Voortman, CEO VMI en lid van de Raad van Bestuur van de TKH Groep, hamerde erop dat eigen ontwikkelde technologie en eigen unieke producten de basis vormen om internationaal concurrerend te zijn.

IMVO en SDG’s

Daniëlle Hirsch van Both Ends gaf in haar inleiding over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) aan dat industriebeleid zeker nodig is maar dan wel industriebeleid gericht op de transitie naar duurzaamheid. Over het bijdragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s) wereldwijd was Bart Jan Koopman van ondernemersvereniging evofenedex heel stellig. De groei van internationale handel, mits gereguleerd, is geen last of een probleem, maar juist noodzakelijk en een middel om de SDG’s te realiseren. De Europese Unie kan bovendien in haar handelsverdragen (hogere) standaarden neerzetten die wereldwijd moeten gelden.

Duurzame handelsrelatie met Afrika

Joost Oorthuizen van Invest International en Frank ‎Nagel van de Netherlands-African Business Council (NABC) gingen tot slot in op de Afrika Strategie, de inzet van het Nederlandse bedrijfsleven op gelijkwaardige handelsrelaties, het vergroten van ons verdienvermogen en het creëren van impact en duurzame economische ontwikkeling van Afrika. Meer dan 70 procent van onze export gaat naar Europese markten, terwijl de economische groei zich vooral voltrekt in Azië en Afrika.