Uitstel EU-wet voor truckers is gemiste kans

Bedrijven komen nog meer in de knel met aan- en afvoer van goederen.

04-07-2018  Het verwerpen van nieuw Europese wetgeving voor het verbeteren van arbeidsomstandigheden voor vrachtwagenchauffeurs door het Europees Parlement is een gemiste kans. Bedrijven die het nu al lastig hebben met het aan- en afvoeren van goederen komen nog meer in de knel, zo waarschuwt onze directeur Machiel van der Kuijl.

“Dit is een hard gelach. Handels- en productiebedrijven zitten met de handen in het haar om hun goederen aan- en afgevoerd te krijgen. Het aanbod van dienstverlening in het wegtransport schiet tekort omdat er geen chauffeurs meer in Nederland beschikbaar zijn om het werk te doen”, aldus van der Kuijl. “Het Europees Parlement had vandaag de kans het aanbod wegtransport beter te laten aansluiten op de vraag en tegelijkertijd het betaalde chauffeursloon in Europa eerlijker in te regelen. Dat hebben ze niet gedaan. Nu verandert er niks en zitten onze handels- en productiebedrijven op de blaren.”

Lange baan

Partijen in het Europees Parlement stemden om uiteenlopende redenen tegen voorstellen die de transportcommissie eerder had goedgekeurd. Het betrof onder meer plannen om de rust- en rijtijden aan te passen en chauffeurs toe te staan om na een internationale rit vijf dagen achtereen binnenlandse ritten in een ander EU-land te mogen rijden. De transportcommissie moet nu de voorstellen gaan aanpassen, maar dat gaat naar alle waarschijnlijkheid niet lukken voor de Europese verkiezingen van volgend jaar.  

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder