Uitstel ondertekening Convenant nul-emissie stadslogistiek Rotterdam

evofenedex onderzoekt of uitstel gevolgen heeft voor startdatum nul-emissiezones

22-4-2020  De ondertekening van het Convenant nul-emissie stadslogistiek Rotterdam is uitgesteld. Op landelijk niveau heeft het ministerie meer tijd nodig voor de vaststelling van de landelijke Uitvoeringsagenda Stadslogistiek. In het convenant bekrachtigen 45 bedrijven, verenigingen en andere organisaties, waaronder evofenedex, hun commitment om met elkaar te werken aan emissievrije stadslogistiek in Rotterdam. evofenedex onderzoekt of het uitstel en de omstandigheden rondom het coronavirus impact hebben op de startdatum voor invoering van de nul-emissiezones, te weten 1 januari 2025.

Wethouder Bokhove van de gemeente Rotterdam heeft aangegeven dat er een duidelijk kader moet zijn voor de uitvoering van het convenant en dat zonder uitvoeringsagenda het kader niet compleet is. Daarom is de ondertekening uitgesteld tot er meer bekend is over de landelijke Uitvoeringsagenda Stadslogistiek en totdat de omstandigheden rondom het coronavirus het weer toelaten. Het is onbekend welke gevolgen dit heeft voor de datum van de invoering van de nul-emissiezones, op 1 januari 2025. Bedrijven kunnen zich ondanks het uitstel nog steeds aansluiten bij het Convenant nul-emissie stadslogistiek Rotterdam.

Landelijke Uitvoeringsagenda Stadslogistiek

In de landelijke Uitvoeringsagenda Stadslogistiek staan richtlijnen voor bijvoorbeeld de toegangseisen van de nul-emissiezone, zoals een overgangsregeling voor Euro 6-vrachtauto’s tot 2030. Het is van groot belang dat deze toegangseisen op landelijk niveau worden vastgesteld, om te voorkomen dat er een lappendeken ontstaat aan regels met verschillen tussen de gemeenten met nul-emissiezones.

Startdatum 2025

Het is nog onduidelijk of het uitstel van de landelijke Uitvoeringsagenda Stadslogistiek, het uitstel van de ondertekening van het convenant en de omstandigheden rondom het coronavirus impact hebben op de startdatum voor de invoering van nul-emissiezones, namelijk 1 januari 2025. Binnen evofenedex onderzoeken we momenteel het draagvlak voor de verschillende opties voor hoe we met de startdatum om moeten gaan.

Aansluiten bij convenant

Als leden van evofenedex die actief zijn in Rotterdam interesse hebben om mee te werken aan nul-emissie-stadslogistiek, dan kunnen ook zij zich aansluiten bij het convenant. Je kunt dan contact opnemen met j.mensies@evofenedex.nl . Wij brengen bedrijven graag in contact met de gemeente Rotterdam.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder