Uitstel voor implementatie plateau 1 containervrijgavebericht

Douane wil risico op logistiek oponthoud voorkomen

19-02-2020  De implementatie van plateau 1 van het containervrijgavebericht (CVB) wordt uitgesteld. Dat heeft de Douane maandag 17 februari laten weten. Op dit moment is het nog niet mogelijk een nieuwe implementatiedatum te geven. Zodra hierover duidelijkheid is, zal de Douane ondernemers hierover nader informeren.

In 2019 informeerde de Douane ondernemers dat plateau 1 van het CVB op 30 maart 2020 ingevoerd zou worden. Dit eerste plateau houdt in dat een aangifte die wordt gedaan in AGS, pas aanvaard wordt als deze kan worden afgeschreven op de voorafgaande regeling (binnenbrengen). Met andere woorden: er moet een elektronische match plaatsvinden tussen AGS en DMF/NFV.

Test opnieuw uitvoeren

De ontwikkeling van het CVB loopt al geruime tijd. Begin 2019 is uitgebreid getest of de systemen DMF-gereed waren voor implementatie van plateau 1 van het CVB. Dit was inderdaad het geval. Om verschillende redenen, waaronder de verwachte datum(s) waarop de brexit zou plaatsvinden, is de implementatie echter diverse keren uitgesteld.

Afgelopen jaar zijn beide systemen en de infrastructuur gewijzigd. Om zeker te weten dat plateau 1 probleemloos geïmplementeerd kan worden, is het nodig de tests opnieuw uit te voeren. Alle (EU-)ontwikkelingen op het gebied van IT en automatisering hebben helaas tot gevolg gehad dat het niet mogelijk is geweest deze tests uit te voeren voor de beoogde ingangsdatum van 30 maart 2020.

Geschikte datum

Toch van start gaan met plateau 1 zou als risico hebben dat aangiften (ten onrechte) niet aanvaard worden en dat daardoor logistiek oponthoud zou ontstaan. Dit wil de Douane voorkomen. De komende tijd wordt uitgezocht wanneer de systemen kunnen worden getest  en wat een geschikte datum is om plateau 1 alsnog te implementeren.

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder