08-03-2013  De verplichte invoering van de werkkostenregeling is uitgesteld tot 1 januari 2015. Staatssecretaris Frans Weekers wil de regeling vereenvoudigen en deze daarmee aantrekkelijker maken voor het midden- en kleinbedrijf, zo legt hij vandaag uit in een brief aan de Tweede Kamer. Dat kan volgens hem door de wetgeving in de loonbelasting beter te laten aansluiten bij wat werkgevers in de praktijk als loon beschouwen.

Kritiek

Op de huidige werkkostenregeling is forse kritiek. Mede omdat de administratieve lasten van werkgevers nauwelijks worden verlicht door de regeling, heeft tot nu toe nog geen 20 procent van de werkgevers de overstap naar de werkkostenregeling gemaakt. Deze groep heeft nu dus nog een jaar langer de tijd om over te stappen.

Vrije ruimte

Onder de werkkostenregeling zoals die er nu uitziet, krijgen werkgevers behalve een aantal specifieke vrijstellingen een zogeheten vrije ruimte van 1,5 procent van de totale loonsom. Daarin kunnen ze naar eigen keuze zaken als een personeelsfeest of bedrijfsfitness onderbrengen. Bij overschrijding van de vrije ruimte geldt een eindloonheffing van 80 procent.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunnen leden contact opnemen met de juridische afdeling van EVO, telefoon 079 3467 346 of e-mail rechtstbijstand@evo.nl